Bra om en trevande vänskap

Johanna Lindbäcks nya bok Saker som aldrig händer är inte lika fantastisk som Tänk om det där är jag, men definitivt hennes näst bästa. Huvudpersonen är denna gång Andreas som går sista året på gymnasiet. Han är en ganska vanlig kille som drömmer om att bli kock, spelar innebandy med polarna och umgås med sin flickvän Hanna.

En flytt brukar ingå i Lindbäcks böcker, så även här då Andreas flyttar tillbaka till sitt gamla hem där pappan fortfarande bor. Hans mamma fått ett nytt jobb i Stockholm och hyr därför ut lägenheten i Luleå. I huset bredvid bor Erik, hans gamla bästa vän som han inte umgicks med på flera år. Nu blir det inledningsvis ganska pinsamt när de ses, men snart utvecklar de en riktig vänskap.

Andreas behöver verkligen en ny vän då han inte bara får veta att Hanna har träffat en annan kille bakom hans rygg, utan också att hans kompisar vetat om det. Mitt i krisen är Erik verkligen ett stöd för honom och jag gillar hur deras vänskap beskrivs. Just skildringar av vänskap mellan killar är allt för ovanliga i böcker för ungdomar.

Det jag gillar med Johanna Lindbäcks böcker är att de alltid handlar om vanliga ungdomar, men ganska vanliga problem. Om livet helt enkelt. Det är välskrivet, roligt, varmt och ibland ganska sorgligt. Personerna blir dessutom så levande att det är svårt att släppa boken innan den är slut. Jag tycker att Saker som aldrig händer är en riktigt bra ungdomsbok om att överleva sin första, rejäla kärlekssorg. En varm och härlig bok som jag verkligen tycker att ni ska läsa.

Originalinlägget publicerades 2010-07-13 av Lilla O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: