Bland älvor och alfer

Musikälvorna 1 – Polly Pianoälvan av Daisy Meadows känns som en lite otippad favorit i vårt hem, men grabbarna O fullkomligt älskar den. Och jag? Inte lika mycket.

Låt mig reda ut det hela. Jag är lite av en språksnobb och en sak jag har riktigt svårt för är taffliga översättningar.  I boken om Polly förekommer en hel del direktöversatta eller otidsenliga ord, vilket gjorde att jag fick göra om språket en del när jag läste. Själva historien hade jag inte så mycket emot, lite krystad men helt okej.

Vad tyckte då de i familjen som faktiskt hör till målgruppen? Eller målgruppen förresten, de är ganska av fel kön och något unga, men de gillade den skarpt. Båda tyckte om älvorna som var riktigt modiga och att två vanliga tjejer faktiskt kunde bli små och följa med in i älvornas värld var verkligen spännande. De elaka svartalferna som stulit musikälvornas magiska instrument var lagom läskiga och ibland riktigt roliga.

Nu fick vi inte veta hur det gick med instrumenten och om Kung Bore och hans band Balla Bore och Zvartalferna kommer att vinna den stora talangjakten i Väderbyn. Ni hör, det är faktiskt inte helt humorlöst, förutom språket har jag inte så mycket att klaga på. Faktiskt. Grabbarna O vill läsa vidare om älvorna och det finns ju sju böcker till. Julklappar kanske? Del två heter Greta Gitarrälvan.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: