Fem bra danska tv-serier

Just den här tiden på året är tv-serier lättare att komma igenom än böcker och dagens topp 5 handlar om bra tv-serier från vårt grannland Danmark. Jag har ju lyckats undvika giganterna på B Brottet, Borgen och Bron, men jag har några andra favoriter.

Nikolaj og Julie (2002-2003) är en serie med paret med samma namn i centrum. Ett par som varken kan vara tillsammans eller isär, men som ändå är riktigt fina att följa. Nikolaj har en firma tillsammans med sina vänner Philip och Frank, som vi också lär känna. Det här var den första serien jag såg med Sofie Gråbøl och hon är som alltid fantastisk.

Matador (1978-1982) är en klassisk dansk serie med fantastiska Ghita Nørby i en av rollerna. Huvudrollen spelar dock av Jørgen Buckhøj som spelar Mads Skjern, som senare gifter sig med Nørbys rollfigur Ingeborg. Serien utspelar sig i den fiktiva lilla staden Korsbæk där han startar sin butik Tøjhuset som konkurrerar med den etablerade butiken Damernes Magasin. Nu var det så många år sedan jag såg den att minnet är lite suddigt, men jag minns i alla fall att jag älskade den.

Krøniken (2004-2007) en serie om den unga Ida Nørregaard som 1949 flyttar till Köpenhamn för att studera och sedan får jobb som sekreterare på en radiofabrik. Fabriken drivs av Kaj Holger Nielsen och där arbetar även hans son Erik och hans dotter Søs. Syskonen Nielsen är viktiga i serien, liksom Idas granne Palle, en student med arbetarklassbakgrund. Vi får följa dessa fyra karaktärer under många år och får dansk nutidshistoria på köpet.

Mordkommissionen (2000-2004) blev Mads Mikkelsens stora genombrott, även om jag såg honom första gången i den brutala filmen Pusher (1996). Han spelar Alan Fischer som ingår i en specialgrupp inom polisen som hjälper den lokala polisen med speciellt komplicerade fall. Det jag minns som bäst var samspelet mellan poliserna och en ännu större favorit än Fischer var Johnny Olsson, spelad av Lars Bom.

Dicte (2003-2005) med Iben Hjelje i huvudrollen som Dicte Svendsen kombinerar på ett bra sätt vardagsdramatik och spänning. Dicte är reporter som gärna skriver om brott och ingenting hindrar henne från att få reda på det hon vill. Serien baseras på Elisebeth Egholms kriminalromaner som jag också tycker mycket om.

 

 

2 reaktioner på ”Fem bra danska tv-serier”

  1. Åh, Nikolaj och Julie, Mordkommisionen och Dicte gillade jag också! En annan serie som jag tyckte mycket om är Lykke, som beskrivs som en ”depressionskomedi” om en ung kvinna som börjar jobba på kommunikationsavdelningen på ett läkemedelsbolag. Lars Brygmann (som är med i både Mordkommisionen och Dicte) spelar hennes galna chef och David Dencik hennes ännu galnare granne. Anna Pihl är en annan serie som kanske är lite daterad (?) men den är ganska lik Dicte, fast den utspelar sig i Köpenhamn. Där spelar Iben Hjelje (Dicte) en birollspolis och Peter Mygind (Nikolaj och Julie) är också med. Danmark är ett litet land… 😀

    1. Anna Pihl hamnade nästan på listan, så jag känner att jag absolut måste se Lykke! Har också börjat titta på Rita, men det är dubbelt med skolmiljö när man själv är lärare. Både roligt och svinjobbigt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: