Uniform av Thomas Rydahl

Uniform är första delen i en planerad serie av Thomas Rydahl som handlar om Salma som är 23 år och fortfarande bor kvar hemma. Hon och hennes familj är muslimer och hon är ganska hårt kontrollerad. Kanske ännu mer sedan systern Zaida blir skjuten till döds. Den pistol som Salma hittar hos systern och gömmer under sin madrass får stor betydelse i boken. Vi träffar Salma första gången en sen eftermiddag då hon och bästa väninnan Eshal har jobbat på Salmas pappas pizzia. De åker hemåt tillsammans och Eshal vill att Salma ska följa med henne på Pride, men Salma åker hem. Under kvällen får hon flera meddelanden från Eshal om att komma dit. När Eshal blir attackerad och får syra kastad i sitt ansikte ångrar Salma att hon inte var där och ännu värre blir det när hon inser att polisen inte får reda på speciellt mycket och inte heller verkar prioritera fallet.

Det är nu Salma bestämmer sig för att själv försöka hitta den skyldige och hon får hjälp från ett oväntat håll i form av Fuzzy, en man i fyrtioårsåldern som inte alltid hållit sig på rätt sida lagen. De skapar ett minst sagt omaka par och Rydahl bjuder på en fartfylld berättelse som rör sig i Köpenhamns undre värld. Det här är den första boken jag läser av honom och dessutom läste jag den på danska. Bäst är huvudpersonerna och jag gillar att följa Salma när hon söker in på Polishögskolan. Själva fallet är ganska ordinärt, men som serie tror jag att det här kan bli riktigt bra.


Om boken

Uniform av Thomas Rydahl, Politikens förlag, (2022), 512 sidor

2 reaktioner på ”Uniform av Thomas Rydahl”

  1. I hans tidigare Erhard-trilogi så översattes bara de två första delarna till svenska

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: