En söndagssmakbit ut Svärmodern

Idag är det söndag och jag hänger på En smakebit på søndag som idag finns på Flukten fra virkeligheten som bjuder på en smakbit ur Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins som jag verkligen ser fram emot att läsa.

Själv läser jag Svärmodern av Moa Herngren som handlar om Åsa som är ensamstående och har en nu vuxen son Andreas. När Andreas var liten lämnade Janne, hand pappa, dem för en dansk kvinna och han har nu en ny familj. Inledningsvis är det Åsas berättelse vi får ta del av och hennes liv ställs på sin spets när Andreas och hans flickvän Josefin flyttar in hos henne under ett stambyte som gör att de inte kan bo hemma. Åsa drömmer om att komma Andreas och sin nya svärdotter närmare, men det blir inte alls som hon tänkt sig. De två hänger mest på sitt rum och Åsa känner sig åsidosatt. Hon kan inte riktigt hantera att Josefin är den viktigaste i Andreas liv och sättet hon försöker förändra relationen på uppskattas inte. När Andreas börjar berätta blir det tydligt att både han och Josefin uppfattar Åsa som gränslös, när hon bara ser sig som ovanligt omtänksam. Extra svårt är det när Josefins mamma Stina, som också är en av Åsas bästa vänner, ställer sig på sin dotters sida.

Smakbiten kommer från s.158 när Åsa funderar över sin relation med sonen:

Visst förtjänade jag kritik men Andreas och jag hade kunnat prata om det och jobbat oss igenom det, som vi brukade när det dök upp problem. Om det inte hade varit för Josefin. Jag hade ju försökt prata om det tidigare. Både med Andreas och Stina. Det var klart att jag ville ha tillbaka min son i mitt liv, men jag var framför allt orolig för hur han mådde och om Josefin verkligen var bra för honom. Han påstod att han var lycklig och glad utan mig, men jag hade svårt att verkligen tro att det kunde vara sant. Jag ville bara att han skulle vakna upp ur allt det här och bli sitt gamla jag.

Jag har läst ungefär hälften av Svärmodern och det är verkligen en bok fylld av såriga relationer. Det är lätt att förstå Åsas agerande, men samtidigt också Andreas reaktion. Josefin har vi inte fått höra så mycket av ännu, men det är mycket troligt så att den bild Åsa gett oss av en ung kvinna som vill ta en son ifrån en äldre kvinna något vinklad. Det kan vara en komplicerad relation den mellan en överbeskyddande mor och den kvinna som ersätter henne i sonens liv och jag vill verkligen läsa vidare för att se om de löser det hela.

29 reaktioner på ”En söndagssmakbit ut Svärmodern”

 1. Jag är glad att min svärmor inte är gränslös och inte heller överbeskyddande mot sin son. Det hade jag aldrig klarat ?

 2. Jag har sett den här och var och blivit nyfiken. Och omslaget är ju så fint! Men jag undrar om jag skulle greja den. Det är något med relationsromaner som liksom får det att knyta sig i magen på mig.

 3. Hon är driftig och duktig, Moa, jag har läst två böcker av henne och gett en fyra av fem till båda! Kanske lutar det åt att denna också ska läsas…
  Angående Smirnoff så är det nog inte böcker som faller alla i smaken. Så jag tycker inte du behöver vara ledsen över att du inte gillat vad du läst, de är mycket speciella både i språk och innehåll, o kräver någon typ av förståelse för en så vilsen själ som hon är.
  Tack för smakbit!

 4. Jeg tror det er veldig vanskelig å komme inn i en slik relasjon. En må være åpen og klar på begge sider og invitere inn om en skal ha en sjanse.
  Ha en riktig fin søndag!

 5. Min svärmor bor 60 mil från oss. Perfekt för relationen 😉 Av det du berättar verkar Åsa rent förfärlig, men det är ju som sagt möjligt att hela historien nyanseras längre fram. Men till dess hoppas jag att stambytet går snabbt. Tack för smakbiten!

  1. Som mamma till två söner är jag lite rädd för hur jag ska bli som svärmor, men hoppas att jag håller mig långt ifrån Åsas märkliga beteende. Har läst vidare och det nyanseras!

  1. Senaste var Tjockdrottningen och den skiljer sig lite från de tidigare och den här som mer har fokus på familjerelationer.

 6. Jag läste den här boken för en månad sedan och var kluven. Den var riktigt bra skriven och uppbyggd. Samtidigt jobbig på många sätt och jag kände mig frustrerad under läsningen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: