Máni Steinn – pojken som inte fanns

Tanken var att jag skulle läst något av Sjón mycket tidigare och definitivt i alla fall förra året då Metta på Kulturloggen tipsade mig om att läsa Máni Steinn — pojken som inte fanns i den Bokbloggarboktipsutmaning jag genomförde då. Nu har jag i alla fall äntligen läst och det är jag verkligen glad över.

Sjón är en pseudonym för Sigurjón Birgir Sigurðsson, vars texter jag utan att veta om det lyssnat en hel del på. Han var nämligen textförfattare till Sugarcubes, bandet som Björk sjöng i och dessutom har han skrivit en rad låtar till henne. Ibland fanns han tydligen med på scenen och spelade luftgitarr. Jag lyssnade också till Sjón på Stockholm Literature 2016 då han samtalade med Ngugi wa Thiong’o om vikten av litteratur på sitt modersmål.

Men åter till boken om Máni Steinn, en fiktiv figur som skulle kunna ha varit en släkting till Sjón. Vi träffar honom första gången 1918 då han är mitt inne i en avsugning och samtidigt lyssnar till ljudet av en motorcykel. Just avsugningar och flickan på motorcykeln är viktiga komponenter i boken ska sägas. Sex är en drivkraft, men också en förbannelse för den unge Máni. I övrigt är det främst film som intresserar honom och han lever en stor del av sitt liv i Reykjaviks två biografer. 1918 är året då spanska sjukan kommer till Island och drabbar många. Det är också året då Island blev självständigt om än fortsatt i union med Danmark. Två händelser som självklart finns med i boken.

Att lära känna Máni är omtumlande. Han är en annorlunda tonåring på samma gång inbunden och aktiv. Som föräldralös är han utanför det vanliga samhället, men har en äldre släkting som tar hand om honom. Besattheten av film är kanske det mest intressanta och Sjón skildrar på ett nästan surrealistiskt sätt hur filmer tar plats i Mánis drömmar. Drömsekvenserna går ibland in i verkligheten och de män pojken träffar får också sällskap av flickan på motorcykeln. Jag tycker verkligen om Sjóns språk och hans sätt att skriva där verklighet och fantasi blir ett. Nu vill jag definitivt läsa mer av honom.

 

 

2 reaktioner på ”Máni Steinn – pojken som inte fanns”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: