Hit, men inte längre!

Igår träffades Bokbubblarna för att diskutera Hit, men inte längre, som var mitt val och ett val jag känner mig nöjd med.  Det är den första bok jag läst av Maria Maunsbach men definitivt inte den sista. Berättelsen om Marit som drabbas av en rejäl livskris är helt absurd och väldigt rolig samtidigt som den är nattsvart på många sätt. Att vara drygt 30 och börja ifrågasätta sitt liv är naturligt och något jag känner igen mig i. Nu lämnade jag ingen sambo eller började dejta idioter för den delen, men det var en tid i livet då det förväntades att vissa saker skulle hända och jag var inte riktigt redo. När jag landade i att mitt liv funkade ganska fint och att det inte behövde vara livets slut att få barn var jag redo att gå vidare. Marit som verkar ha kompromissat en massa gällande sina livsval är inte redo att fortsätta på den väg som hennes sambo Andreas tycker är den enda rätta. Han är inte hennes livs kärlek, snarare en person som gör att hon slipper vara ensam och att bilda familj känns verkligen inte rätt.

Marit söker äventyr och det kan varken sambon eller jobbet ge henne. Svaret på allt verkar istället vara Tinder och snart har hon fått kontakt med Karl, en riktig drömman. Tror hon. Det hela slutar dock minst sagt märkligt då Marit tar ledigt från jobbet, lurar i sambon att hon ska på facklig kurs och drar till Stockholm för att ligga. Gränslösheten är smärtsam och Maunsbach beskriver Marits resa på ett nästan för detaljerat sätt. Ibland måste jag kisa och får ändå ont i magen av det som händer. Vad som gör det hela ännu värre är att Marit med sin extremt kassa självkänsla inte riktigt vet när det är dags att säga stopp. Smärtsamt, smärtsamt.

Ingen i bokklubben Bokbubblarna var oberörd av Hit, men inte längre och Marit väckte helt klart starka känslor hos oss alla. Jag kan inte påstå att jag tycker om Marit, snarare tvärtom och jag förstår inte heller hennes val. Ändå tycker jag om att läsa om henne och jag uppskattar verkligen Maunsbachs sätt att berätta om henne. Vi gillade boken, utom en som inte klarade av att läsa ut den då hon tyckte att den var för obehaglig och det kan jag på ett sätt förstå. Marits liv är ganska så obehagligt att följa och hon gör det verkligen inte lätt för sig.

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: