Ett kulturminne: This Life

Det finns få tv-serier som påverkat mig lika mycket som den brittiska serien This Life som sändes i två säsonger 1996 och 1997. En serie som verkligen ÄR 90-talet med allt vad det innebar. På svenska fick den titeln Livet kan börja.

Serien handlar om ett gäng vänner runt 25 som delar en lägenhet i London. Flera av dem har läst på universitetet ihop och de arbetar nu som jurister. Det är den hyfsat överlägsne Miles som har lägenheten tillsammans med Milly, en mycket ambitiös jurist och hennes inte riktigt ambitiösa pojkvän Egg. De behöver två ytterligare hyresgäster och in flyttar Anna, som haft en kort fling med Miles, men också är en god vän till Milly, samt Warren, som arbetar tillsammans med Egg.

Det som var så speciellt med This Life är att den tog upp saker som sällan talats om tidigare. Warrens kamp för att komma ut som homosexuell var en sådan. Det var också en ovanligt frispråkig och ärlig serie med karaktärer som tilläts vara komplexa och dessutom inte alltid lätta att tycka om.  Serien beskrivs som “the TV-drama that defined Nineties Britain” och musiken i den symboliserar verkligen mitt nittiotal. Soundtracket, som innehöll bland annat Blur, Oasis, Portishead, och Supergrass, sattes samman av Ricky Gervais, som var och är gift med seriens producent Jane Fallon.  Hon producerade också den fantastiska serien Teachers, som de första säsongerna när Andrew Lincoln och Raquel Cassidy spelade huvudrollerna, var perfekt (om än ibland skrämmande) för denna då blivande lärare. Som om det inte vore nog är Fallon också en briljant författare.

Tyvärr blev det bara två säsonger av This Life, men tv-filmen This Life +10 lät oss återse de fem huvudkaraktärerna och avslöjade då mer om deras liv. Ett spännande drag som gärna hade fått användas på fler serier. Då gäller det förvisso att originalskådespelarna hänger på och det gjorde de den här gången. Flera av skådespelarna är numera välkända, som Andrew Lincoln som var olyckligt kär i Love Actually och därefter har bekämpat zombies i The Walking Dead, Jack Davenport var till exempel med i fantastiska Coupling och Pirates of the Caribbean och Jason Hughes har synts i bland annat Morden i Midsumer och Marcella.

 

2 reaktioner på ”Ett kulturminne: This Life”

  1. Britt-Marie Hagman

    Glöm inte ett år av vårt liv Linda!! Absolut bäst tyckte jag!! Vet att den finns någonstans på VHS! Vet du var??

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: