La Casa de Papel säsong 1 och 2

Nu har 3/4 av familjen O sett de två första säsongerna av den spanska Netflix-serien La Casa de Papel och jag måste säga att det är en av de bästa serier jag sett på mycket länge. Dels är det roligt att få höra spanska och väcka en del skolspanska till liv, men mest av allt är det en otroligt välproducerad serie med ett fantastiskt manus och riktigt duktiga skådespelare.

I säsong 1 och 2 får vi möta en grupp rånare som planerar och genomför en kupp mot myntverket i Madrid. Deras mål är inte att stjäla några pengar, utan att trycka nya pengar. Visst är de tjuvar, men de ser sig själv som goda sådana och målet är att ingen ska komma till skada. Allt de vill är att skapa ett nytt och bättre liv. Rånet är extremt välplanerat och rånarnas Dali-masker och röda overaller ges även till alla i gisslan, som även får falska vapen. Det gör att polisen har svårt att ta sig i i byggnaden utan att riskera att skada någon av de oskyldiga som drabbats av rånet. Under några dygn får vi följa poliserna som arbetar med fallet och dessutom lära känna rånarna inuti myntverket och även deras gisslan. Dessutom får vi veta hur rånarna planerade för kuppen.

Gruppen av rånare leds av Professorn, en otroligt smart man med ett begränsat liv. Han har samlat ihop människor, som vi inledningsvis inte vet speciellt mycket om och gett dem alla namn efter städer, för att få dem att förbli anonyma. Ju mindre de vet om varandra, desto bättre. Efter ett tag förstår vi att just det kravet misslyckats, för i gruppen finns såväl föräldrar, barn, bröder och älskande. Det är Tokyo som berättar historien. Hon har tidigare varit inblandad i ett rån, där hennes pojkvän dog. Nu försöker hon skapa ett nytt liv med hjälp av pengar från myntverket. Tokyo är en komplex person, som ibland är svår att tycka om, men hon har en kämparanda som få andra.

Professorn är en favorit. En tafatt och mycket vänlig man, som bara ”råkar” befinna sig mitt i ett rån. Han har fått idén till planen från sin far och nu vill han genomföra den. Genom hela rånet befinner han sig utanför myntverket och kommunicerar därifrån med såväl sitt team som polisen. Främst talar han med den som leder operationen, Raquel Murillo och en av de saker som inte är planerad är att han utvecklar starka känslor för henne. Parallellt med att Raquel försöker lösa rånet träffar hon Salva, som professorn kallar sig och blir förälskad. Det ger självklart en oväntad sidohistoria och eftersom professorn trots allt porträtteras som en god och sympatisk man är det lätt att förstå att Raquel faller för honom.

Jag vill verkligen rekommendera La Casa de Papel som är en helt FANTASTISK serie. Långsammare än långsammast, men ändå så otroligt spännande. Det är svårt att inte bry sig om Denver, Moskva, Helsingfors, Rio, Tokyo, Nairobi och Oslo. Faktiskt går det till och med att känna med Berlin, seriens mest osympatiske person. Alla karaktärer är komplexa och intressanta. När rånarna kompletteras med Stockholm känns det logiskt, trots att det egentligen är helt otroligt.

Vi har en säsong kvar och jag undrar vad den bjuder på. Självklart vill jag veta hur det går för rånarna och även för Raquel och hennes kollega Ángel. Jag skulle också vilja backa bandet lite och få veta mer om hur Professorn planera kuppen och hur han hittade sitt team. Det finns helt klart mer att berätta, men tredje säsongen brukar vara en avgörande sådan. Det kan alltså bli succé eller total pannkaka. Jag återkommer om vilket.

1 reaktion på ”La Casa de Papel säsong 1 och 2”

  1. Jag har sett alla tre. Håller med om att det var riktigt bra. Även om trean inte riktigt nådde upp till de andra två.
    Mer sådana annorlunda serier med starka kvinnor! Fast det är ju bara att se det som går på Netflix som verkar ha en feministisk attityd i sin produktion.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: