Drömmen om Europa

I Drömmen om Europa tar Fabian Göranson med oss på en resa genom Europa, som mestadels går med tåg. Det är sommaren 2017 och Fabian och hans fru är nära en skilsmässa. Vi vet redan i första rutan, när resan planeras i slutet av 2016, att de kommer att skilja sig, men det vet de ännu inte själva. Hans fru ägnar mycket tid åt sitt jobb och känner sig alltid misslyckad som förälder. Resan är ett sätt för henne att ge Fabian tid tillbaka, men faktiskt också ett sätt att slippa honom.

Resan går från Stockholm till Köpenhamn den 18 juli 2018 och under större delen av den har Fabian sällskap av sin vän Daniel, som just skrivit klart sin avhandling i Ekonomisk historia. De reser i ett Europa som präglats av migration och främlingsfientlighet, ibland tillsammans och ibland väljer de olika vägar. Fabian tar den västra vägen ner i Europa och besöker länder som Tyskland, där han och Daniel träffar Amit och Sally från Syrien, Belgien, där Fabian söker upp de kvarter i Bryssel som han bodde i när han var fjorton och Frankrike, där han besöker bland annat Nantes och Pris. Efter att ha stannat i Athen tar de sig sedan hemåt genom östra Europa, där nationalistiska partier får mer och mer inflytande.

Drömmen om Europa är en reseskildring, men också en beskrivning av en kontinent i förändring. Ibland blir det lite väl mycket präktig undervisning, men mycket av det Fabian och Daniel upplever och funderar över är intressant. De möter också många spännande människor som ger sin bild av ett Europa som är långt ifrån den dröm som i alla fall Fabian när om ett fredligt Europa som präglas av framtidstro. Istället ökar misstänksamhet och isoleringen mot omvärlden.

Det här är också en bok om att få vara ung igen, trots att ungdomen ligger ganska många år bort och trots att Fabian upplever massor märks sorgen över det misslyckande äktenskapet ibland. Han befinner sig mitt i livet, men vet inte riktigt hur han ska ta sig framåt eller ens i vilken riktning.

2 reaktioner på ”Drömmen om Europa”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: