Januari enligt O

Januari var en bra läsmånad. Mer läst i början av månaden än i slutet, vilket både berodde på de inledande lediga dagarna och den avslutande influensan.

Tretton lästa böcker blev det totalt:

 1. Torka aldrig tårar utan handskar: 2 Sjukdomen, Jonas Gardell ♥
 2. Only väg is upp, Emmy Abrahamson
 3. En storm kom från paradiset, Johannes Anyuru ♥
 4. En man som heter Ove, Fredrik Backman ♥
 5. 62 dagar, Cilla Naumann
 6. Och i Wienerwald står träden kvar, Elisabeth Åsbrink ♥
 7. Glasbarnen, Kristina Ohlsson
 8. Siste mannen i tornet, Aravind Adiga
 9. Feberflickan, Elisabeth Östnäs
 10. Springa med åror, Cilla Naumann
 11. Välkommen ut på andra sidan, Annamaria Jansson
 12. Jag, En, David Levithan ♥
 13. Saker min son behöver veta om världen, Fredrik Backman

 

Mitt lästema under januari var Augustpriset och jag läste tre nominerade och en vinnare. Jag läste också de två nominerade till Bokbloggarnas litteraturpris som jag inte hade läst. Två av anledningarna till att jag nästan bara läste svenskt under månaden som gick.

Endast två andra länder är representerade och det betyder att jag har en bit kvar till mitt mål att läsa böcker från fler än 20 länder i år.

Skärmavbild 2013-02-06 kl. 22.16.47

Jag har bestämt mig för att inte köra med final eller andra chansen inför årets topplista. Istället gör jag som Bokbabbel och sätter ett hjärta efter de böcker jag tycker mest om. Jag märkte nämligen att det inte riktigt funkade att ta ut lika många favoriter varje månad.

Spontant tyckte jag att jag nästan bara läst böcker av män under januari. Efter att jag räknat efter visade det sig att fördelningen såg ut så här:

 

Skärmavbild 2013-02-06 kl. 22.13.33

 

Januari var helt klart e-böckernas månad och jag återupptäckte min läsplatta, vilket gjorde att läsningen gick lättare. Grabbarna O är nämligen inte alls intresserade av den på samma sätt som de är intresserade av iPaden.

Skärmavbild 2013-02-06 kl. 22.14.14

Jag lånade också en massa böcker på biblioteket. Inte bara e-böcker faktiskt. Endast en av de böcker jag läste i januari har jag köpt själv. Det lär jag inte hålla resten av året, men jag är väldigt nöjd med att ha lånat så många böcker hittills i år.

I år väljer jag att dela upp böckerna i kategorierna fått, köpt och lånat. Bland de fådda finns såväl recensionsexemplar, presenter och bytta böcker. De flesta lånade kommer från biblioteket, men även privata lån räknas hit.

Skärmavbild 2013-02-06 kl. 22.31.49

 

Och så slutligen genrerna. Alltid lurigt att veta var jag ska placera olika böcker, men så här ser sammanställningen för januari ut:

Skärmavbild 2013-02-06 kl. 22.17.10

 

Noterbart är att jag inte läst någon deckare under januari.

Vad läste du under årets första månad?

 

 

4 reaktioner på ”Januari enligt O”

 1. Från din lista tar jag med mig Feberflickan, förutom Cilla Naumann förstås som redan står på att-läsa-listan (Springa med åror).

  Det blev en del läsning i januari… fler böcker än vanligt men nästan hälften på min lista är noveller och andra kortisar. Inga riktiga bottennapp, alla är läsvärda och bra men om jag ska lyfta fram någon så vill jag gärna rekommendera Alice Munro, en personlig favorit. Passar också på att rekommendera romanen Is av Ulla-Lena Lundberg, otroligt fin! Jag är snål med 5:or i betyg på goodreads men en solklar 4:a är den! Den kom inte med på januarilistan eftersom jag läste klart den i februari.

  Utredningen av Phillippe Claudel
  Bernice bobbar håret av Scott F. Fitzgerald
  Kullen av Jean Giono
  Nattfjäril av Jessica Kolterjahn
  Dear life av Alice Munro
  Lära sig av Cilla Naumann
  Kum av Henrik Tord
  Små solfåglar långt borta av Christie Watson
  Mörka platser av Gillian Flynn
  Spökhanden av Selma Lagerlöf
  Spår i snön av Jonas Karlsson
  Ella gör sig fri av Karin Boye
  En man som heter Ove av Fredrik Backman
  Den hemliga dottern av Somaya Gowda Silphi
  Kupé nr 6 av Rosa Liksom
  Själamakerskan av Michela Murgia

 2. Mitt läsjanuari blev två böcker + en massa tidningar + en massa bloggar.
  Böckerna är ”Tills vingen brister” av Yrsa Stenius, om människan, sångaren och gåtan Jussi Björling, och ”Så dödar vi en människa” av Stefan Gurt.
  Gurts bok kan jag verkligen rekommendera. Den handlar om vad vårt samhälle gör med oss när vi blir gamla.
  Fortfarande frågar jag mig: hur hinna 13 böcker på en liten månad? Jag älskar att läsa, men det blir inte fler böcker för det.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: