Charmig utvecklingshistoria i London

29683509_O_1

Emmy Abrahamson nominerades till Augustpriset för sin bok Only väg is upp och lite har jag funderat över varför. Inte för att boken om Filippa Karlssons äventyr i London, inte är bra, men för att den skiljer sig mycket från många andra ungdomsböcker med sin ganska lättsamma touch. Kanske är det just därför den blev nominerad. Det är ingen sockersöt framgångshistoria, men en bok som inte gräver ner sig i det svarta. Det är också en bok som kanske fungerar bättre på ungdomar än på tanter som jag.Jag gillar Filippa Karlsson, det gör jag. Jag gillar att hon har modet att dra till London för att provspela för The Royal Drama School. Jag tycker om att följa hennes jakt på ett nytt liv ensam i en stor stad. Hur hon inte ger upp, trots att hon ibland längtar hem, eller i alla fall bort från sunkiga lägenheter, kassa extraknäck och inte minst galna hyresvärdar.

Filippa är en charmig huvudperson, som inte sällan ställer till det lite för sig själv. Hon blir kär i fel killar, dricker sig lite för full, ljuger ihop historier på jobbet och tänker sällan efter före. Det andas lite Shopoholic och inte minst lite Bridget Jones i denna underhållningsroman för unga. Bra underhållning. Faktiskt högklassig sådan. En bok som är underhållande, men ingen bagatell. Inte den djupaste eller mest tankeväckande bok jag läst i år, men en av de trevligaste. Jag återser gärna Filippa i Stjäla the Show som kommer i maj.

Det behövs olika sorters böcker för unga och faktiskt liknar den här boken inget annat jag läst för unga. Det finns ganska få böcker för åldersgruppen 12-15 till att börja med och få som är så här lagom spännande och förbjuden. Tummen upp säger jag!

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: