En specialdesignad läsutmaning

Jag hade inte tänkt att hoppa på så många läsutmaningar 2013, men jag kunde inte låta bli att önska boktips från mina fellow bokbloggare. Tanken är att jag ska läsa dem under året. Många fina tips måste jag säga. Tack för dem!

 

Helena, Dark Places:

Du har inte läst Elizabeth Hand, va? Isf, GENERATION LOSS!

 

Johanna K, Bokhora:

Mitt boktips blir självklart Shaun Tans Berättelser från yttre förorten. Det är en superfin samling korta berättelser (noveller, om man så vill) med fantasifulla illustrationer. Jag kan föreställa mig att du får lika mycket glädje av den som dina söner. Men tänk inte på den som en barnbok, utan som en allåldersbok. Jag kan omöjligt plocka ur en favoritnovell.

 

Bia, Bia bloggar:

The Age of Miracles av Karen Thompson Walker, en lättläst om än inte lättsmält coming-of-age-dystopi som känns alltmer aktuell. Undrar om du blir som jag, att du inte kan sluta tänka på den?

 

Lyran, Lyrans Noblesser:

Kvinnor och äppelträd är Moa Martinsons debutroman. Den refuserades av
flera förlag, p g a dess realistiska skildringar och sexuella frispråkighet,
innan den slutligen publicerades 1933. Moa var mycket kritisk till den rådande
idylliserande bilden av kvinnan och ville beskriva kvinnors liv på ett
realistiskt sätt. Idag är hennes debutroman en ofta läst klassiker. Den här
romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad
i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld.
Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män
super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går.

 

Henrik, Litteraturmagazinet:

Visst var det så att du inte hade läst så mycket av Kerstin Ekman? Eftersom alla borde läsa denna fantastiska författare får det bli ett boktips med henne. Jag tänkte nämligen föreslå Händelser vid vatten som jag tycker är en alldeles underbar roman. Dessutom blev den tydligen idag utsedd till bästa svenska deckare av Sydsvenskan, mycket välförtjänt även om jag kanske inte i första hand tänker på den som deckare.

 

Anna, …och dagarna går:

Jag vill tipsa om novellsamlingen Törst av Nawal el Saadawi. Nordafrikansk, noveller, feministisk klassiker och ytterligt välskriven. Dessutom är el Sadaawi en ständigt aktuell författarinna som har i mer än 50 år kämpat för demokrati och jämlikhet. Jag tror att du kommer att gilla!

 

Marcus, Marcusbiblioteket

Patricia Bosworth, Diane Arbus: a Biography

Den ser ut som en typisk biografi och verkar också vara en konstnärsbiografi enligt formulär 1A när en läser baksidestexten. Men! den är där uppe och nosar på Just Kids-kvalitet. Jag blir överväldigad bara av att skriva om den nu.

Arbus kom från en rik bakgrund, gifte sig med tonårskärleken som hon gjorde modefotograferingar med för kända magasin. Hon tröttnade och började fotografera, och också leva med, människor som marginaliserats på grund av yttre handikapp eller annorlunda livvstil. Hon fotograferade de som såg ut som hon kände sig inuti.

Bosworths bok är både fotohistoria (intervjuer med bland andra Avedon och Warhol susar förbi) och en privat berättelse om en person som var 40 år före sin tid. Blir du inte fotografifrälst efter denna bok uppmanar jag dig att söka hjälp.

 

 Helena, Fiktiviteter

We have always lived in the castle av Shirley Jackson är en klassiker, en riktigt obehagligt krypande och annorlunda bok av en författare med en alldeles speciell röst. Den spänner om få sidor men lyckas innehålla allt man kan önska sig innanför pärmarna.

 

Jessica, Bokbabbel

Jag tycker du ska läsa:

Du eller aldrig av Malin Kivelä

För ett vackert språk (med finlandssvensk touch!) och för en stämning som inte lämnar mig utan stannar kvar och pockar på (ännu en) omläsning. För att det vore trevligt om ni svenskar läste mer finlandssvensk litteratur, och för att jag tror att den här enskilda boken är den som nämns flest gånger på min blogg. Nu vet jag ju att du är en sommarälskare, men jag tycker ändå att du ska ge den här boken, som utspelar sig i ett vintrigt Helsingfors där man dricker te ur ryska samovarer, en chans!

 

Lotta, Hyllan

Mississippi av Hillary Jordan. Kvävande, tryckande, klibbig… Man tappar andan.

 

Jessica, Ord och inga visor

Mitt tips är i Drömfakulteten av Sara Stridsberg. För att den är så sjukligt bra och för att det är nästintill sjukligt (nåväl, överdrift) att en bokoholist som du har missat vår största nu levande svenska författare.

 

Fanny, Litteraturkvalster & småtankar

Mitt boktips är en bok fylld av skuld, skam, hemligheter och skriven på ett vackert språk där du kan ana både återhållsam raseri och livsglädje. Jag tycker du ska sätta tänderna i Utrensning av Sofi Oksanen.

image

21 reaktioner på ”En specialdesignad läsutmaning”

    1. Kunde nästan skrivit ditt boktips själv. Var 110% säker på att det skulle bli Stridsberg, men glad åt just den här titeln!

 1. Mitt tips är i alla fall Drömfakulteten av Sara Stridsberg. För att den är så sjukligt bra och för att det är nästintill sjukligt (nåväl, överdrift) att en bokoholist som du har missat vår största nu levande svenska författare.
  Du kan ju lägga till detta i inlägget och se det som en utmaning. 😉

 2. Glömde ju motivation till mitt val, så om du vill kan du se min (spoilerfria) recension av Generation Loss: http://bokhora.se/2009/generation-loss-elizabeth-hand/

  Jan på English Bookshop använde orden ”subversive magic” för att beskriva Hands författarskap när jag intervjuade henne i Uppsala förra året. Sammanfattar henne på ett fint sätt, tycker jag. Det är mörkt, punkigt och rått, men också vackert på ett genreöverskridande och – ibland bokstavligt, ibland bildligt – magiskt sätt.

  Mvh Fangirl

   1. Tänkte säga Mississippi men det var redan gjort! En verkligt viktig bok som kommit i skymundan tycker jag.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: