Hur kombinerar man två världar?

Jag har med glädje läst fjärde boken om sameflickan Agnes som heter Hitta hem och liksom de andra tre böckerna är skrivna av Ann-Helén Laestadius. Det är fortfarande samma sommar som i förra boken Ingen annan är som du och konfirmationslägret är över.

Mycket av handlingen kretsar kring huruvida det går att ha två hem. För Agnes är Solna hemma och hennes fjäll är pulkabacken i närheten. Nu ska hon visa Henrik sina kvarter då han kommer ner till Stockholm på besök. Henrik som älskar att vara med sina renar i de norska fjällen, som gärna åker skoter och som hånar både Fjollträsk och 08-or. Agnes hatar när han säger Fjollträsk och skäms över att hon känner sig lite generad över så banala saker som hans bonnabränna.

De har ändå det ganska trevligt under dagarna i Stockholm och Agnes hopp tänds då Henrik börjar andas om möjligheten att studera i stan. Något som han snabbt viftar bort. Agnes funderar dock mycket på hur hennes och Henriks framtid ser ut. Det geografiska avståndet börjar bli jobbigt.

När Henrik åker hem dröjer det dock inte länge innan Agnes drar till Soppero igen. Konfagänget ska ha återträff och den vill hon inte missa. Mamma Anna-Sara och lillebror Mattis följer med. Jåke, kompisen från skolan och konfirmationslägret, är också kvar i Soppero.

Alla Laestadius böcker handlar om identitet på något sätt. Den här gången handlar det som vanligt om den samiska identiteten som både Agnes och hennes mamma brottas med, men också om annan identitet då Jåke helt plötsligt står i centrum för hela byns uppmärksamhet. Även Anna-Sara lyckas ställa till en del genom sitt agerande. Det är inte lätt att sticka ut i en liten by där alla ser och hör allt.

Frågan är om det här inte är den bästa boken om Agnes sedan Sms från SopperoJag sträckläste den under några intensiva timmar i solstolen och tyckte verkligen om den allvarliga undertonen som gav historien ett extra djup. Missförstå mig rätt, det här är ingen tung och tråkig bok, utan en bok som tar ungdomar på allvar och det gillar jag skarpt.

 

2 reaktioner på ”Hur kombinerar man två världar?”

  1. En Aktiv Läsare

    Vad skulle du säga var budskapet i SMS från Soppero? Jag har klurat mycket på den men har inte hittat något svar som jag tycker var självklart. Jag vet att det var länge sedan du läste boken men jag själv tycker att den här boken är en sådan bok man aldrig riktigt glömmer.
    Tacksam för svar 🙂

    1. Budskap är inte självklara och inte heller är det säkert att ditt svar på frågan blir samma som mitt. Det handlar om att läsa aktivt och tolka utifrån sin egen läsupplevelse. Vad är budskapet för dig?

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: