Mina (så kallade ) svar på Q!

Ibland önskar jag att jag inte var så jäkla envis och istället hoppat över vissa av alfabetets mindre produktiva bokstäver. Bokstaven Q denna omöjliga och ganska onödiga bokstav. Finns inte ens med i Wordfeud. Det lär bli en del nödlösningar den här veckan, för även onödiga bokstäver har väl rätt att vara med på ett hörn.

1. Finns det ens fem ord på Q? Typ i alla fall. Nu gäller det ”bara” att vara extremt långsökt och hitta 1-5 titlar att koppla till dessa mer eller mindre knäppa ord. Skam den som ger sig!

quisling

qvar

qvint

quorn

qaida (som Al-Qaida som väl få bli någon form av terrorism)

Jahaja. Vi kör. Jag hade ju egentligen valt att skriva kvint, men säger ordboken qvint så funkar det för mig. Jag tänker musik och väljer därför den ganska nyss lästa Adonis, som handlar om en kör.

Quorn lär ju Safran Foer göra, med tanke på att han skrivit boken Äta djur. Nu har jag visserligen inte läst den, men jag tänker att det borde vara så. Och Haruki Murakami pratar ju om löpning och om man springer är det inte bra att ha astma och mot astma använder man qvar. Glasklart, eller hur?

Al-Qaida tog på sig ansvaret för attackerna 9/11 och om dem har en hel massa böcker skrivits. Jag är rätt sugen på David Levithans En bit av mig fattas.

Och så quisling då, en landsförädare. Klurigt minsann. Jag tänker på Ulrike som Vibeke Olsson skrivit om i Ulrike och kriget och Ulrike och freden. Ulrike som tror på det tyska riket, men som ändå blir sedd som en förrädare.

2. Och så en karaktär med för- eller efternamn på Q.

Det måste ju bli Quasimodo, huvudpersonen i Victor Hugos bok Ringaren i Notre Dame. En bra klassiker.

3. Och så en fråga. Jag tänker på boken Varför är det så ont om Q? som jag gillade som barn. Den är ju skriven av Hans Alfredsson och han är ju en kul person. Det finns ju andra roliga författare. Vem är din quliga favorit?

Roliga böcker är svåra att skriva. Det gäller att vara lite lagom rolig och sedan blixtra till lite extra ibland. Jag har svårt för att läsa böcker som är hysteriska hela tiden. Då tröttnar jag. Däremot skrattar jag gott åt Liv Strömquist, som har en härligt vass humor. Ikväll ska jag se Whatever love means,  Teater Tamauer, en föreställning baserad på hennes texter. Definitivt pepp på det!

 

De här svaren lyckades jag krysta fram. Hur gick det för dig?

Lycka till!

6 reaktioner på ”Mina (så kallade ) svar på Q!”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: