En alldeles speciell dag

Den 15 juli 2005 var en speciell dag för mig. Då föddes nämligen vår äldste son och självklart har 15 juli varit ett speciellt datum sedan dess.

Efter att ha läst One day av David Nicholls har datumet fått ännu en dimension. Det är nämligen Emmas och Dexters speciella dag också. Vi får följa dem från den 15 juli 1988 då de tillbringar ett natt tillsammans och livet på många sätt börjar. Det är deras examensdag och början på en underbar vänskap. För vänner är de, Dex och Em, de bästa av vänner. De är vännerna som aldrig lyckas få till det, trots att de uppenbarligen har starka känslor för varandra. Många skulle gå så långt som att säga att de är gjorda för varandra.

Först har jag lite svårt för konceptet att bara få följa dem under en så kort tid varje år, men faktum är att det funkar. Jag var rädd att det bara skulle vara en bra idé i teorin, men den håller även i praktiken. Vi får veta så mycket mer än det som händer just den 15 juli, ofta på ett väldigt snyggt sätt.

Emma, Em är min favorit. Osäker på sitt utseende och på son förmåga ger hon upp den haltande skådespelarkarriären för att istället arbeta på en mexikansk sylta. Där fastnar hon allt för länge medan Dexter reser runt jorden och gör tv-karriär. Han är egentligen en stor skit på många sätt, de flesta faktiskt om jag ska vara ärlig, men det går liksom inte att låta bli att tycka om honom. Många gånger är Emma vansinnigt glad att hon ”bara” är hans bästa vän och inte hans flickvän. Hans flickvänner har det knappast lätt då han fokuserar mer på alkohol, droger och sex med allt som rör sig, än familjeliv.

Em och Dex, Dex och Em, blir mer levande för varje sida och för varje år. När jag till slut följt dem i nästan tjugo år känns det verkligen som om jag känner dem. David Nicholls har verkligen lyckats skapa två fantastiska karaktärer och dessutom låtit dem omges av ännu fler intressanta personer, som visserligen rör sig i bakgrunden, men ofta har stor betydelse för handlingen.

One day kommer snart ut på svenska på Printz Publishing och heter då naturligt nog En dag. En dag, som i en dag och ett specifikt datum, men även som i någon gång i framtiden. Lysande titel, lysande idé och en lysande bok. Jag är grymt glad att jag är en flitig bokbloggsläsare, annars hade jag kanske missat den.

6 reaktioner på ”En alldeles speciell dag”

  1. Din recension blev det som gjorde att jag köpte den på pocketshop förra veckan. Har nu tillbringat 2 tågresor med Dex och Em och jag hade inte tråkigt! Tack för tipset.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: