Elegant med en smula brott

Denise Rudberg har börjat skriva deckare inom en genre som hon kallar elegant crime och den första i en serie heter Ett litet snedsprång. Miljöerna är de fina folkets och det förekommer en hel del namedropping gällande klädmärken, mycket utseende fixering och en och annan plastikoperation. Miljöerna med flashiga middagar och vältrimmande hemmafruar som har fullt upp att få dagarna att gå är inte riktigt är min grej. Till detta finns huvudpersonen, den nyblivna änkan Marianne Jidhoff, som en skön kontrast. Jag gillar verkligen Marianne och hon är helt klart bokens största behållning. Vi får veta en hel del om henne, hennes vuxna barn, hennes tidigare äktenskap och hennes väninnor. Det är när Rudberg beskriver hennes liv som boken lyfter.

Efter sin makes död lockas Marianne tillbaka till yrkeslivet av Olle, som hon tidigare varit åklagarsekreterare till. Hon fungerar också som utredare och tillsammans med poliserna Torsten och Augustin utreder hon mordet på finansmannen Christopher Turin. Själva fallet får väldigt lite utrymme i boken, men vi får följa den ensamma hemmafrun Paula och hennes väninnor desto mer. Att det finns en koppling mellan hennes liv och mordet är tidigt uppenbart, men hur det egentligen ligger till får vi vänta länge på att få förklarat. Det är inte så mycket crime alls i boken tyvärr.

Denise Rudberg skriver utmärkta ungdomsböcker och en del av hennes chick-lit är riktigt trevlig. Jag är dock osäker på denna nya genre då deckarbiten är så ytterst liten, men jag är beredd att ge Marianne och hennes kollegor en chans till. Det är okej och det finns potential, men debuten som deckarförfattare är tyvärr både trevande och på många sätt intetsägande. Ett litet snedsprång är ingen dålig bok, men det är ingen direkt spänning på hög nivå, snarare en ganska trevlig bok om en änkas väg tillbaka till livet.

3 reaktioner på ”Elegant med en smula brott”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: