Fem ungdomsböcker för alla åldrar

Det händer ibland att jag läser kommentarer som mer eller mindre explicit hävdar att ungdomsböcker är en sämre version av böcker för vuxna. Då vet jag att dessa personer inte läst speciellt många böcker för unga. Själv läser jag massor, både böcker som klassas som ungdomsböcker och sådana som klassas som vuxenböcker. En bra bok är en bra bok är en bra bok. Vem som tillhör den primära målgruppen är ointressant.

Idag listar jag fem böcker skrivna för vuxna, som egentligen är allåldersböcker.

Jag kallade honom Slipsen av Milena Michiko Flašar utspelar sig i Tokyo där vi får följa två män i olika åldrar. Tagushi Hiro är 20 år och har just vågat sig ut i världen igen efter att ha levt som hikikomori, det vill säga isolerad i sitt rum i familjens lägenhet i två år. Nu sitter han på en bänk i en park varje dag och på bänken bredvid sitter en medelålders man som han kallar Slipsen. Mellan dem växer en oväntad och väldigt fin vänskap fram

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali är en bok som innehåller självbiografiska delar, men också fakta om hedersförtryck. När Elaf fick mens förändrades hennes liv och hennes pappa började mer och mer begränsa hennes liv. Nu har de talat ut och pappan har helt ändrat inställning till kvinnors rättigheter. En viktig och välskriven bok för alla.

Alltid hejdå av Alma Thörn nominerades till Augustpriset 2020 för sin debut och det var välförtjänt. Fin grafisk roman om hur det känns när föräldrar skiljer sig. Vi får följa Alma när hennes föräldrar berättar att de ska skiljas, men också Almas mamma som var med om samma sak när hon var ungefär lika gammal som Alma är. Intressant med två olika perspektiv.

De afghanska sönerna av Elin Persson tilldelades just Nordiska Rådets pris för bästa barn- och ungdomsbok, men jag ser den verkligen som en bok för alla åldrar. Vårt land förändrades på många sätt 2015. Först med en fantastisk kraft av medmänsklighet, som sedan byttes i rå rasism. En grupp som fått mycket av både stöd och hat är de ensamkommande från Afghanistan. Om några av dem handlar den här boken.

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström är en riktigt bra bok om vänskap över generationsgränserna. Huvudpersonen Nora har just tagit studenten från vård- och omsorgsprogrammet, men drömde om att gå Estetiska programmet. En fördel med det program hon gått är dock att det gett henne ett jobb inom hemtjänsten och en av de personer hon möter är en äldre konstnär som inspirerar henne att våga följa sina drömmar.

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: