Fem böcker som utspelar sig under en dag

I torsdags fyllde äldste sonen 16 år och boken En dag av David Nicholls, som utspelar sig just den 15 juli fyller 12 år. Den släpptes i juni 2009 och handlar om Em och Dex som vi får träffa för första gången 15 juli 1988. Det här är alltså egentligen inte en bok som utspelar sig under endast en dag, titeln till trots, men den inspirerade till veckans topp-5 som handlar om böcker som gör just det. Den mest kända är kanske Ulysses av James Joyce som utspelar sig 16 juni 1904, men den har jag inte läst i sin helhet och därför får den inte ta plats på listan. Jag måste ändå påpeka att det är min och makens bröllopsdag, vilket kanske är ett argument för att läsa.

Mrs Dalloway av Virginia Woolf handlar om en dag i Clarissa Dalloways liv då hon först förbereder en fest och sedan håller i den. Någon gång i juni 1923 är dagen, men något exakt datum verkar inte finnas.

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn utspelar sig under en dag i ett sovjetiskt arbetsläger på 50-talet. En mycket kontroversiell bok när den kom 1962.

På Chesil Beach av Ian McEwan utspelar sig en junidag 1962 och handlar om Edward och Florence som precis har gift sig på Chesil Beach vid den engelska sydkusten. En bok där det på samma gång händer väldigt mycket och väldigt lite.

Lång dags färd mot natt av Eugene O’Neill handlar om familjen Tyrone som vi får följa under en augustidag 1912. En av de bästa pjäser som skrivits.

Bli kvar av Maja Hjertzell handlar om Sophie och Lucas under en bilresa till Göteborg. Hon ska studera, han ska stanna i den lilla orten där de båda vuxit upp.

 

Har du fler exempel på böcker som utspelar sig under endast en dag?

10 reaktioner på ”Fem böcker som utspelar sig under en dag”

  1. Kul tema, du glömde (?) Ulysses av James Joyce, den sextonde juni 1904 var den dag då författaren James Joyce träffade sin blivande hustru Nora ♥
    Virginia Woolf härmar James Joyce…? Med den kvinnliga dagen…

  2. Jag har för mig att åtminstone någon av Dan Browns böcker utspelar sig under en dag. Det är ett rasande tempo när världen ska räddas på 24 timmar 😉

    1. Låter bekant! Är det inte så att Da Vinci-koden utspelar sig under en dag? Länge sedan jag läste dock.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: