Dags för final i Melodifestivalen

Det blir lite bakvänt med alla deltävlingar och till sist en final där ingen låt är ny. För mig som gillar att höra låtarna för första gången känns finalen helt ärligt ganska ointressant. Vi får ett bidrag att skicka till Eurovision i Rotterdam och de andra kommer att bli mer eller mindre radioplågor. Faktum är att jag hört förra årets vinnare Duncan Laurence med Arcade flera gånger och tänkt ”helt okej låt” utan att komma ihåg att den var med i Eurovision. Minnet är kort men bra alltså.

Trots allt måste jag självklart vända och vrida på de tävlande låtarna lite och göra någon slags tippning. Betygen handlar om hur jag kommer att reagera när jag hör låtarna på radion. Stänger jag av, överlever med viss plåga, nynnar med lite eller höjer volymen och sjunger med. Det senare är EXTREMT ovanligt när det gäller låtar från Melodifestivalen eller Eurovision, men Magnus Carlssons Live forever som tävlade 2007 och inte ens tog sig till final tillhör undantagen. Förra årets vinnarlåt funkar faktiskt hyfsat också.

Först ut i finalen är Victor Crone med Troubled waters, men någon förstaplats tror jag inte att det blir. Jag tycker dessutom fortfarande att hans låt från förra årets Eurovision är strået vassare, men kommer inte att byta kanal om den dyker upp på radion. Kanske kommer jag till och med nynna med lite.

Paul Rey med Talking in my sleep är oförarglig och inte direkt spännande eller nyskapade. Jag har svårt att den vinner, men tror inte heller att den kommer sist.

Move med The Mamas var min favorit i den första deltävlingen och många med mig verkar gilla dem. Däremot tycker jag att den är lite väl lik förra årets svenska bidrag och tror att vi borde skicka något annat till Eurovision. Samtidigt är det här ett både snyggt och proffsigt nummer, så varför inte. Lite för seg inledning för att jag ska bli riktigt glad om den spelas på radio dock, men den tar sig mot slutet.

Mohombi är svårt att tycka illa om och hans låt Winners är helt okej. Varken toppen eller botten och det tror jag kommer att återspeglas i hans placering. Plus för en riktigt bra röst, men minus för lite tjatig låt. Övergången mellan vers och refräng är dock riktig snygg.

Hanna Ferms låt Brave har spelats flitigt på radio och den är inte så dum faktiskt. Refrängen är lite tråkig, men resten av låten är snyggt uppbyggd. Minus för viss skrikighet (som försvinner när det inte är live), men plus för varierad låt. Jag tippar topp 3 och om jag måste utse en favorit blir det nog Ferm eftersom min riktiga favorit åkte ut i Andra Chansen. Det är också det bidrag jag tror funkar bäst i Eurovision.

Mendez ft. Alvaro Estrella med Vamos Amigos tog sig till final via Andra Chansen. Inte min kopp te, men latinorytmer brukar ändå funka hyfsat. Ingen topplacering, men någonstans i mitten tror jag att den placerar sig med fler telefonröster än juryröster. Det svänger trots allt ganska bra.

Dotter med Bulletproof är en vinnare enligt spelbolagen, men tillhör inte mina favoriter. Visst är det ganska snyggt och visst kan dotter sjunga, men låten är ointressant och det blir ganska skrikigt i refrängen. Om det här är årets vinnare blir jag besviken, men som sagt inte förvånad.

Robin Bengtsson tävlar i år igen och låten Take a chance är knappast hans bästa. En tråkig vers, hyfsad brygga och en refräng som funkar bättre när den inte körs live. Bengtssons falsett är inte direkt klockren, men kanske sitter bättre i finalen. På radio funkar det i alla fall och många kommer säkert att träna till Take a chance. Inte min kopp te dock. Faktiskt inte alls.

Jag blev lite överraskad när Mariette tog sig direkt till final med Shout it out, för låten är ganska ointressant även om den växer ju mer jag hör den fastnar den inte. Synd då Mariette är en duktig sångerska som är väl värd en mellovinst. Det är dock inte hennes tur i år.

Felix Sandman tog vägen via Andra chansen igen med sin Boys with emotions. Snyggt, lågmält och faktiskt ganska tråkigt trots fint budskap. Jag gillar versen, men tycker inte att refrängen lyfter alls. Sandmans röst höll inte heller riktigt live. En radiohit verkar det dock redan vara, vilket borgar för en hyfsad placering trots allt.

Anna Bergendahl är på gång och hennes Kingdom come växer för varje lyssning. Inte riktigt min sorts musik, men det funkar hyfsat och Bergendahls röst är mäktig. Oddsen säger topp 3 och det tror jag definitivt att det blir. Mer en träningslåt än en radiohit och inte lika bra som förra årets bidrag, men funkar gör det med all säkerhet.

Jag kan inte hjälpa det, men jag gillar faktiskt Anis don Deminas Vem e som oss. Han kör i 120 och det är rätt charmigt om än väldigt tröttsamt. Jag blir glad, men också lite matt av framträdandet. Årets dagisplåga helt klart och det kan räcka en bra bit.

 

Det vart sex år sedan Sanna Nielsen vann Melodifestivalen och sedan dess har det varit grabbar i topp. Även om Anis don Deminas låt tydligen spelats mest tror jag på (minst) en kvinna i år. Jag hoppas på Hanna Ferm eller Anna Bergendahl, blir ganska glad om The Mamas vinner och tror på Dotter.

Vem är din favorit ikväll?

6 reaktioner på ”Dags för final i Melodifestivalen”

  1. Både Anna Bergendahls och Dotters låtar tillhör mina favoriter. Jag tycks dock inte klara av att förstå AB:s låttexter med religiöst färgade inslag. (Eller är det bara jag som tänker på det?) Ifjol var det ”Ashes to ashes”, vilket är en del av begravningsritualen. På svenska motsvaras det av ”Av jord är du kommer”. I år är det ”Kingdom come”, vilket kommer från Fader Vår. På äldre engelska: ”Thy kingdom come.” På svenska: ”Tillkomme ditt rike.”

        1. Ja, jag läste texten till Ashes to ashes när det begav sig och den är otroligt obegriplig. En tiger i en bur och hon skjuter med avbrutna pilar. Osäkert om det är tigern hon skjuter 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d