Som en öppen bok

Som en öppen bok av Sara Molin handlar om Clara som är lärare. Hon är också ganska nybliven singel och bor i en andrahandslägenhet som verkligen inte speglar hennes personlighet. Kanske är det separationen som gör att hon börjar ifrågasätta sig tidigare så utstakade liv, eller så handlar det om den märkliga lista hon får av sitt ex Klas där han ger henne tips om hur hon ska förändra sig för att bli en bättre sambo. Det skulle också kunna handla om att en ungdomskärlek dyker upp igen eller kanske om den fantastiska pojkvännen som hennes hopplösa syster Pauline träffat. Situationen blir knappast bättre av att hennes föräldrar verkar ha hamnat i något av en kris.

Clara börjar dessutom blir lite trött på sitt jobb, eller i alla fall på sina bakåtsträvande kollegor. När Clara vill läsa Cirkeln med sina elever tycker de äldre kollegan Solveig att det är nonsens och kritiserar dessutom att Clara läser något så banalt som Sophie Kinsellas senaste bok när eleverna ser henne. Lärare ska minsann föregå med gott exempel och då duger inte skräplitteratur. Solveig vill istället rensa bland skolans böcker och bara behålla de böcker som hon anser håller hög kvalitet. Kanske kan de till och med märkas med ett K för just kvalitet. Varför läsa Cirkeln när det finns sådana fantastiska romaner som Candide?

Sara Molin är lärare och det märks. Hennes beskrivningar av Claras elever med tillhörande curlande föräldrar som kräver alla möjliga och omöjliga anpassningar för sina barn, hennes kollegor som är mer eller mindre hopplösa och inte minst hennes chef Torbjörn är ibland så på pricken att jag inte riktigt vet om jag ska skratta eller gråta. Jag vet faktiskt egentligen inte om det är bra att vara lärare och läsa om Clara och hennes jobb. Visst är det bra att skratta åt eländet, men samtidigt är mycket så sant att jag sätter skrattet i halsen. Clara är svensklärare precis som jag och att försöka sälja in läsning till elever är verkligen inte alltid så himla lätt. Hon sliter som ett djur och jag förstår precis hur hon har det. Visserligen finns det elever (speciellt bland mina elever på estetprogrammet) som faktiskt kan uppskatta nördiga lärare, men det är svårt att göra dem alla till passionerade läsare. Ibland är det en tillräckligt svår utmaning att få dem att läsa alls.

Som en öppen bok är en riktigt bra och underhållande bok. Jag tycker om att få lära känna Clara och följa hennes jakt på ett bättre liv. Hennes familj är dessutom riktigt fint skildrad som de ganska hopplösa, men väldigt mänskliga, individer de är. Männen runt dem är också väl skildrade och jag vill verkligen veta hur allt ska lösa sig, för även om det kanske inte är världens mest överraskande upplösning är vägen dit riktigt trevlig. Clara är lätt att ta till sitt hjärta och såväl hennes yrkesliv som hennes privatliv är skildrade med värme. Jag hoppas verkligen att det här bara är den första av många böcker av Sara Molin. Faktiskt hade jag kunnat tänka mig att återse Clara även om jag egentligen inte gillar att alla böcker ska utvecklas till serier.

1 reaktion på ”Som en öppen bok”

  1. Pingback: Mina tips mot vårtrötthet – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: