Kanonkalendern del 4

4

Lyrik måste självklart finnas med bland kanonböckerna och jag väljer en ganska ny diktsamling, som jag tycker mycket om. Inte tillräckligt gammal för att räknas till någon kanon kanske, men en bok som alla borde läsa. Jag tänker på Teaching my mother how to give birth av Warsan Shire från 2013. På svenska heter den Lära min mor att föda och det var både lättare och svårare att läsa hennes dikter på svenska. Orden är så brutala och kommer så nära.

Shire skriver mycket om flykt och längtan efter ett hem. Hon sätter ord på den rädsla som många känner och gör det så precist. Den flykt hon beskriver är mångas verklighet. Barn som dör på havet och föräldrar som inte hade något annat alternativ än att ta med dem på en överfull båt. Även om havet är livsfarligt är det värre att vara kvar.

No one leaves home, unless home is the mouth of a shark

Det är en rad som fastnat. Smaka på orden. Desperationen står där så tydligt i dessa få stavelser. Warsan Shires dikter är smärtsamma att läsa och så otroligt viktiga.

1 reaktion på ”Kanonkalendern del 4”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: