Topp tio från första halvan av 2015

Fanny gjorde Top Ten Tuseday igår, jag gör en Top Ten Wednesday idag, med de tio bästa böckerna hittills i år. Utan inbördes ordning, men riktigt bra allihop. Några titlar har vi gemensamt minsann.

We were liars, E. Lockhart. Riktigt bra ungdomsbok med ett grymt språk och klurigt innehåll.

Onanisterna, Patrik Lundberg. Mycket bra bok om vänskap och att våga vara sig själv, vem det nu är.

We are all competely beside ourselves, Karen Joy Fowler. Frågan är om detta inte är årets bästa hittills. En fantastisk bok om en mycket ovanlig familj.

Jag ger dig solen, Jandy Nelson. Konstigt nog började jag läsa, kom inte in i den och slutade. Började några veckor senare och absolut älskade.

Ungdomsår, J M Coetzee. En otippad höjdare, som jag var väldigt skeptiskt till innan jag började, men älskade redan efter några sidor.

The Guts, Roddy Doyle. Det var helt fantastiskt att återse familjen Rabbitte och Barrytown igen.

Billy Lynn’s Long Halftime Walk, Ben Fountain. Bra om amerikansk soldat på hyllningsturné, innan kriget i Irak väntar igen.

Göra sig kvitt Eddy Bellegueule, Édouard Louis. Nattsvart och gripande om det svåra i att vara sig själv om omgivningen inte tillåter det.

Den vita staden, Karolina Ramqvist. Riktigt, riktigt bra och verkligen snygg bok. Språket är löjligt bra.

Sju dagar kvar att leva, Carina Bergfeldt. Utläst igår och obloggad än så länge. Riktigt stark berättelse, som definitivt tar avstånd från dödsstraff, men ändå lyckas problematisera det amerikanska samhället där staten tillåts mörda.

Vilka är de bästa böckerna du läst hittills i år?

7 reaktioner på ”Topp tio från första halvan av 2015”

 1. Jag är nästan klar med Carinas bok. Jag twittrade härom dagen att den borde vara obligatorisk läsning i högstadiet. Nu tycker jag att ALLA borde läsa den.

  1. Den är riktigt bra. Ska använda i alla fall delar av den i höst med eleverna, för att inspirera dem att läsa hela själva. Det jag gillar mest är att hon inte gör det enkelt, utan verkligen försöker förstå, trots att det egentligen inte går. Mycket imponerad.

 2. Hej!
  Jag håller med om Den vita staden och Sju dagar kvar att leva, också på min topplista. Sedan är några favoriter från i år: Kunskapens frukt, Den andra kvinnan, Det handlar om dig och Wild.

  Jag måste fråga en sak också: Du har ju en läsplatta som du är väldigt nöjd med. Jag är så sugen på att ge mig själv en i sommarpresent. Men jag känner mig lite kluven på grund av att jag inte vill bidra till de fysiska böckernas minskande genom att följa strömmen och bli mer digital. Samtidigt läser jag en del på min telefon nu ändå och det är inte så bekvämt och jag kommer alltid att fortsätta köpa böcker och gå ofta till biblioteket. Och det känns så hemskt praktiskt som komplement just när jag läser i sängen på kvällen eller är på resande fot. Just nu har jag oftast en digital bok på gång samtidigt som en fysik och en ljudbok. Tänkte du såhär när du köpte din eller ser du bara fördelar?:)
  Hur kommer det sig att du köpte en Kindle och inte en svensk variant såsom Adlibris Letto? Jag kör nog på en Letto om det blir någon då jag läser mest på svenska och kan låna från biblioteket och föra över.

  Lite lång kommentar men tänkte att det skulle vara så kul med dina tankar kring detta!

  Hälsningar Jessica

  1. De tre första böckerna läste jag förra året och de var verkligen jättebra. Wild har jag inte läst, men blir sugen nu. Jag hade en Letto som jag inte var så nöjd med och ville ha en paperwhite, dvs ljusare bakgrund och belysning. Nu finns nyare modeller av Letto som säkert är bättre. Jag tyckte att den var för mörk för att läsa på inne och dessutom läser jag mycket på engelska och märkte att jag använde läsplattan väldigt lite. Nu är det egentligen bara biblioteksböcker jag inte kan läsa på min Kindle, allt annat funkar bra. Men läser du bara på svenska ska du absolut ha en annan platta.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: