8 december Virginia

Virginia Woolf är självskriven idag. Och jag nosade ju lite på henne redan igår, då hennes systerdotter fick vara med.

Virginia Woolf har alltid fascinerat mig och jag har läst mycket om henne och ett otal utdrag ur texter av henne under mina studier. Min första hela bok läste jag dock i höst, nämligen Mrs Dalloway. Både Virginia och boken är huvudpersoner i fantastiska boken Timmarna av Michael Cunningham.

Virginia hette som ogift Stephen och gifte sig 1912 med Leonard Woolf. Han levde ända till 1969 och det får mig att inse att Woolf skulle kunna ha funnit med oss så mycket längre. Hon föddes 1882 och dog redan 1941, vilket hon själv såg till. Depressioner förföljde hennes genom livet och hon dränkte sig floden utanför det hus i Sussex där hon och maken bodde. Sorgligt är inte tillräckligt för att beskriva detta.

En av de coolaste böcker hon skrivit torde vara Orlando, som jag inte läst men sett. Filmen från 1992 med Tilda Swinton i huvudrollen är riktigt, riktigt bra!

Who’s afraid of Virginia Woolf? är en pjäs av Edward Albee som jag tyvärr varken läst eller sett. Dags för det nästa år kanske? Just dramatik skulle jag vilja läsa mer. Det är en underskattad genre helt klart.

Vilken Virginia vill du lyfta fram idag?

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: