Bokmässepepp del 34: Bokmania

Det blir bokmässepepp även idag, då jag inte fått med alla inlägg trots allt. Hur jag kunde missa Bokmania är ett mysterium. Ivana som skriver där är nämligen svårt att missa. Alltid full av energi som smittar. Ett tips är att hålla sig nära henne under Bokmässan. Här får du lite tips på var du kan hitta henne och vad du ska tänka på:

Idag smäller det. Vad har du för planer för årets mässa?

Årets planer skiljer sig inte mycket från fjolårets då jag för första gången var med alla fyra dagarna. Jag vill träffa bokbloggare och förläggare som jag haft nätkontakt med under det gångna året (och lära känna nya) och jag ska klämma och lukta på en massa böcker. En och annan räkmacka kommer att slinka ner liksom ett och anat glas vin vid torsdagens mingelmaraton. Sedan vill jag hinna med ca tio seminarier och hoppas på massor av intressanta program i montrarna. Jo, en sak till. Jag hoppas få tips på bra böcker från de små nordiska länderna.

 

Vilken författare vill du absolut lyssna till?

Karl Ove Knausgård, Merethe Lindström och Jonas Gardell är givna men också översättaren Erik Andersson som står för nyöversättningen av Ulysses (som jag hade som mitt stora sommarläsningsprojekt). Jag får hålla mig till de nordiska författarna eftersom jag inte behärskar engelska tillräckligt bra för att lyssna på de utländska författarna. Vilket retar mig jättemycket, men inget att göra åt.

 

Vilken monter missar du inte?

Oj, det är ett flertal, listan skulle bli lång. Kort kan jag säga att det framför allt är de mindre förlagens montrar som jag kommer att besöka. Eftersom jag gillar ljudböcker blir det också några besök i montrar med den varan, liksom montrar som har med e-böcker och läsplattor att göra.

 

Är det någon författare du köper en signerad bok av?

Jag är väldigt svag för signerade böcker så det är mycket trolig att jag slår till om tillfället ges. Men då måste det vara någon som är lite speciell. Förra året köpte jag en bok signerad av Herta Müller och året innan av Erica Jong. Vi får se.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Sofi Oksanen är absolut en favorit. Sedan gillar jag Karl Ove Knausgård och Jón Kalman Stéfansson. Och jag är mycket nyfiken på Merethe Lindström.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Ta av ytterkläderna och ha bra skor (helst gympadojor) på fötterna. En ryggsäck är ett måste för det går inte att bära bokkassar i handen hela dagen. En vattenflaska är också ett måste, liksom en smörgås eller annat att tugga på för att fylla på energin. Kaffet kan man få gratis i vissa montrar (bra att notera sådana när man passerar dem), vilket är bra för man vill ogärna stå i de långa köerna vid fikaställena. Ta kom-ihåg-bilder med mobilen för att t.ex. hitta tillbaka till vissa montrar när du tänker att ”den boken köper jag senare”. Det är också bra att ha koll på vilka montrar som har wifi och en plats att slå sig ner på en stund.

Det där med ytterkläder är ett bra tips. Det är lätt att bli dumsnål och tänka att garderobsavgiften är onödig (done that) och i sammanhanget är den lilla summan definitivt försumbar. Jag har ännu inte fastnat för herr Knausgård, men i övrigt håller jag med om vilka författare som är värda att se. Det kommer att bli fyra roliga och intensiva dagar. Och jag tar gärna emot tips på montrar med wifi!

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: