Bokmässepepp del 24: Kristian Johannesson

Foto: Kristoffer Granath

Kristian Johannessons debutbok Vi måste börja med orden tillhör höstens bästa läsupplevelser för min del. I boken kombineras ett personligt språk med en spännande form och ett angeläget innehåll och då kan det inte gå fel. Idag berättar Kristian Johannesson om sin bok och sina planer inför bokmässan.

 

Du debuterade nyss på X Publishing med boken Vi måste börja med orden. Kan du berätta om den?

Den handlar om tjugofemårige Johannes K och hans sätt att förhålla sig till bakgrund, roller och känslan av att vara en bluff. Som lärarvikarie för en grupp nyanlända ungdomar på en gymnasieskola i Malmö möter Johannes en ny verklighet. Ett sammanhang där det är tillåtet att börja om från början och plötsligt möjligt att se det fantastiska med att kunna säga ett enkelt Hej!

Vi måste börja med orden är både lek och allvar i en berättelse om språk, hämmande rädsla och stegen vi trots allt tar. Allt påhejat av en högst irriterande leksaksakrobat som heter Jimmy och alltid vet bäst.

 

Huvudpersonen Johannes har, liksom du arbetat som lärare på SFI. Hur självbiografisk är boken?

Jag vill poängtera att det är en roman. Men visst. Medan en del skeenden och karaktärer är uppdiktade är ganska många tagna rakt av från verkligheten, i vilken mån nu något kan vara det.

Därtill vill jag påstå att Johannes är aningen mer naiv, rädd, tillskruvad än vad jag själv är. Samtidigt skulle nog både han och akrobat-Jimmy påstå detsamma om mig.

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Att vara på plats! Exakt hur mässdagarna kommer att se ut är inte riktigt spikat än, men säkert är att jag ska delta i ett seminarium på lördagen (15.30). Med Alice Kassius Eggers som moderator ska jag tillsammans med debutant- och X Publishing-kollegan Felicia Stenroth (Bilder som inte angår mig) samtala utifrån rubriken ”En ny generation klasslitteratur?” Spännande värre.

 

Det här är din första bokmässa som författare och jag kan inte låta bli att ställa den klassiska frågan, hur känns det?

Lätt overkligt.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Har ärligt talat ännu inte hunnit titta igenom programmet ordentligt. Det har varit fullt upp senaste veckorna. Mässprogrammet är en godispåse jag ser fram emot att snart få öppna.

 

Vilken monter missar du inte?

Ser det mesta, tror jag. Det brukar dock vara skönt att kryssa bort från monstermontrarna till såväl antikvariat som serieförlag och Internationella Torget.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Hm, det var ett tag sedan jag läste Peter Høeg, men minns att jag fick en slags åksjukekänsla under läsningen. Det kan betyda att det är bra.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Sätt en passande bokköparbudget och var beredd på att tvingas multiplicera den med minst 1,3. Väl på mässan: njut av allt fantastiskt som händer, men håll i huvudet var nödutgångarna finns.

 

Budget är bra definitivt. Brukar inte riktigt lyckas med det. Lyssnar gärna till seminariet om en ny generations klasslitteratur, som verkar mycket intressant. Jag gillar trenden att låta människor utan egen röst komma till tals i  litteraturen.

6 reaktioner på ”Bokmässepepp del 24: Kristian Johannesson”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: