Bokmässepepp del 25: Brombergs förlag

Brombergs Bokförlag bildades 1975 av Adam och Dorotea Bromberg. 1978 gav de ut böcker av Isaac Bashevis Singer, som senare samma år fick nobelpriset i litteratur. Tala om lyckokast. Idag är det Casia Bromberg som berättar om vad förlaget har för sig på årets bokmässa.

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Min plan är att finnas tillgänglig i vår monter och prata om våra böcker, sälja våra böcker och umgås med andra bokfantaster. Kanske hinner gå på något seminarium, men vanligtvis brukar det inte bli så mycket med det. Det är full rulle i montern som gäller. Och omhändertagande av våra författare förstås.

Jag är också festfixaren på Brombergs och bjuder in till mingel hos oss på torsdagen också – då blir det bubbel i två meningar!

 

Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?

I oktober utkommer Ian McEwans Uppdrag Sweet Tooth. Den tyckte jag mycket om. Annars är jag en stor beundrare av Nicole Krauss och älskade Jonathan Franzens Frihet som utkom hos oss förra hösten. Ett smärre genidrag. Nästa vår ger vi ut en ny författare för oss. Han är amerikan och heter Nathan Englander. Han har skrivit en otroligt rolig och på samma gång allvarsam bok som heter Vad vi talar om när vi talar om Anne Frank.

Den läste jag precis ut på engelska och blev alldeles förälskad.

 

Vilka av era författare finns på plats?

I år har vi många svenska författare på mässan. Först och främst förstås Bengt Ohlsson, som finns på mässan tillsammans med Margot Wallström för att tala om Margot. Sedan har vi Pelle Sandstrak på plats (otrolig på scen), Bodil Jönsson, Ilon Wikland, Patricia Tudor Sandahl och två faktadebutanter: Katarina Gospic som är hjärnforskare och Tulsa Jansson som är praktisk filosof.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Om jag hinner skulle jag gärna lyssna på Jan Kjaerstad och höra honom berätta om sin nya roman, som jag är nyfiken på, och så skulle jag gärna lyssna på Lawen Motandi när hon berättar om sin nya bok om Katarina Taikon.

 

Vilken monter missar du inte?

Jag kommer absolut inte missa vår monter, B05:40. Det är ett som är säkert.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Vi har ett flertal svenska författare, som Majgull Axelsson och Karin Alvtegen, för att nämna två. För ett par år sedan gav vi ut en dansk författare som skrev en bok som hette Kärlekens existens. Annars har vi mest författare från Finland, Arto Paasiliina förstås men också Miika Nousiainen och Kari Hotakainen. Till våren ger vi också ut en ny finsk författare som heter Toumas Kyrö. Jag vill också tipsa om den norska författaren Lars Saabye Christensen. Hans roman Halvbrodern är en av de bästa böcker jag läst.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

 

Planera realistiskt. Tänk över vilka tider du väljer att vara där och ta med matsäck – eller köp mat utanför mässbyggnaden om du inte vill betala mycket för ganska tråkig mat. Tidig eller sen lunch är också smart, förstås.

 

Måste säga att Nathan Englanders bok verkar spännande. Bra tips också att köpa mat utanför mässan, trots att jag tyckte att utbudet var lite bättre förra året än tidigare. Jag lyssnar gärna på Pelle Sandstrak förresten, som har ett väldigt viktigt budskap. 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: