Bokmässepepp del 23: Simona Ahrnstedt

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Simona Ahrnstedts debutbok Överenskommelser stod länge oläst i hyllan, då jag inte var säker på att det var en bok för mig. Sedan läste jag och fick träffa Beatrice en härlig huvudperson som var minst lika rapp och rolig som författarinnan själv. Om romance innebär att den kvinnliga huvudrollsinnehavaren vågar ta plats så gillar jag helt klart genren.

 

Du kallas Sveriges romance-drottning, varför ska man läsa romance?

För att det är smart, rolig, rapp och välskriven underhållning när den är som allra, allra bäst! Glöm myten om att det är dåligt och klichéfyllt! Läs Joanna Bourne, Elizabeth Hoyt, Eloisa James och Julia Quinn och få den där typen av läsupplevelse som du fick när du var ung! Det är en helt gudomlig värld som väntar, en värld som svenska kvinnor nästan helt gått miste om.

 

Din andra bok Betvingade har just kommit ut,  men dina läsare kunde redan innan dess recensera den oläst. Är inte det att förminska recensenter?

Kampanjen togs emot väl av de flesta – många bloggare hyllade den. Kampanjen var i mångt och mycket en kärleksförklaring till bloggvärldens förmåga att skapa och skriva. Eftersom jag själv är en aktiv bloggare, med en nära relation till mina blogg- och bokläsare, var det inte helt långsökt för förlaget att utforska den här sortens kampanj för just min bok. Sedan måste man tänka på att tävlingen riktade sig till alla som gillar skrivutmaningar och som är intresserade av litteratur – inte bara recensenter och bloggare. Och kanske lite extra till de som är mina “fans” och som kan lockas av ett pris där både en resa till Bokmässan och en träff med mig ingår. Det är trist om någon upplevde att kampanjen inte tog bokbloggare och recensenter på allvar. Själv tycker jag att bokbloggare fyller en otroligt viktig roll för litteraturintresset och för att diskussionerna kring böcker och författare ständigt hålls levande. Men. Man kan inte glädja alla. Jag hade i alla fall enormt roligt när jag läste bidragen, det var en ynnest att få ta del av all kreativitet där ute. Och jag längtar efter att träffa vinnarna!

 

Vad är dina tankar kring att träffa läsaren/bloggaren som vann tävlingen?

Jag ser fram emot det minst lika mycket som de gör, tror jag. Fortfarande är det kontakten och mötet med läsare och andra skribenter som gör författarlivet skimrande.

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Förra året var jag väldigt skör efter att ha haft ett tufft år rent privat. Så, i år vill jag bara ta mig genom den utan att böla… Men jag ser sjukt mycket fram emot att få träffa kollegor, vänner och – förhoppningsvis – läsare. Jag har några inplanerade framträdanden, jag ska bli intervjuad, dejta vinnare av tävlingen och sen ska jag skamlöst kändis-spotta. Och kanske krascha någon svitfest. Och förhoppningsvis få signera en massa böcker. Och gå på förlagets middag. Mitt mål är att hitta en balans mellan umgänge och andningspauser.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Hm. Någon som är rolig och inte det minsta självupptagen. Ärligt talat har jag inte hunnit mer än skumma programmet än. Jag gör det på tåget ner… Om Dick Harrison ska prata vill jag lyssna. Han är grym. Och jag måste köpa en signerad bok av Michelle Paver, min dotter avgudar hennes böcker.

 

Vilken monter missar du inte?

Mitt eget förlags. Bland annat delas Formas blogg award ut i den… Och Pirats (de har bra mingel där och är väldigt trevliga och sociala). Och så brukar jag kolla in de montrar som har historisk litteratur. Och de där med fina kort, är en sucker för fina kort.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Om jag måste välja en så blir det finländaren Mika Waltari som bland annat skrev historiska romaner. Han gav mig en av mina starkaste läsupplevelser någonsin när jag var tonåring.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Åh, den första mässan är den bästa! SÄRSKILT om man inte har skrivit en bok… Som nykläckt författare är det så lätt att bli besviken, känna sig oviktig. Men innan… Åh, det var magiskt. Jag tycker man INTE ska vara rädd för att gå fram och hälsa. Man måste våga ta för sig lite och de flesta blir bara glada och är tillmötesgående. Ta bra skor. Bo så nära mässan det går. Ha gott om klädombyten, man blir så smutsig och svettig och måste byta ofta. Fota mycket. Folk säger nästan aldrig nej till att bli plåtade. Jag hade en lång lista med mig första gången, folk jag ville träffa, hälsa på och bli plåtad med och betade av den och fick verkligen med mig minnen för livet hem. Det är kul minnen att ha. Och många av dem blev vänner längre fram. Våga!

Och till sist, kom ihåg, böcker väger JÄTTEmycket. Ta med stor väska, på hjul.

 

 

Hm, ja det är konstigt att det varje år går att glömma av hur tunga böcker är. Jag har inte tänkt köpa mycket i år, men så sa jag även förra året och då gick det minst sagt sådär. I år ska jag också bli bättre på att fotografera, tack för påminnelsen. Ska också kolla in tipsen på romanceförfattare, men tror att jag börjar med Betvingade.

 
Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: