En fin bok om vänskap

Äventyr i Paradiset är en ny serie lättlästa böcker av Elin Lindell och Moni Nilsson. Igår läste vi första boken som heter Bästa vänner. Tummen upp från grabbarna O och främst från Lillebror som ville läsa vidare i serien bums. Tur att vi har även bok nummer 2 hemma.

På Paradisvägen bor Slatten. Egentligen heter han Zlatan, precis som fotbollsspelaren. Hans pappa älskar fotboll. Det gör inte Slatten. Faktum är att fotboll är något av det värsta han vet. Han sitter i sandlådan och häller sand i sina fotbollsskor när de andra barnen mer eller mindre tvingar honom att spela med dem. Självklart gör han det, trots att han hatar fotboll. Han vill ju ändå vara med i gänget.

När Slatten får en boll i ansiktet och börjar blöda dyker en flicka upp. Hon heter Kakan och har nyss flyttat till området. Det tar inte många sekunder innan de båda leker tillsammans. När Kakan ska gå hem får Slatten följa med.

Lillebror O blev väldigt upprörd över att Slatten lämnade sina fotbollsskor i sandlådan när han gick hem till Kakan. Det var inte snällt mot hans pappa tyckte han. Att han inte sa till sina föräldrar att han gick hem till en kompis var också väldigt busigt. Inte så konstigt förstår vi sedan, för Slatten har faktiskt aldrig varit hemma hos en kompis förut. Vilken tur att han träffade Kakan.

Det här är en charmig och rolig historia som inte värjer för det allvarliga. Det är ju egentligen väldigt sorgligt att Slatten inte har några kompisar, men roligt att han får en kompis. Som förälder uppskattar jag humorn och tycker att det är vansinnigt kul att Slattens syskon heter Diego, Martha och Rolle. Tänk att Rolle får vara med bland stjärnorna. Jag gillar också hur papporna skildras, de är varma och kärleksfulla. Så som pappor brukar vara väldigt ofta i verkligheten.

Måste erkänna att jag varit dålig på att kolla Lilla Piratförlagets utbud. Nu upptäckte jag till min glädje att de har gett ut fler böcker som verkar passa grabbarna O, som serien om Hemliga fyran.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: