Säg hej till Karin

© Håkan Flank

Karin Alfredsson, en av mina favoritförfattare,  har skrivit flera, ganska annorlunda spänningsromaner, med ett samhällskritisk och politiskt perspektiv. Jag är glad att hon tagit sig tid att svara på några frågor om dem och om andra aktuella projekt.

Ellen Elg är läkare och huvudperson i dina böcker. Hon kämpar hårt för kvinnors rättigheter och många gånger handlar det om deras rätt till sin egen kropp. Vad fick dig att börja skriva om detta ämne?

Jag har alltid i mitt arbete som journalist sysslat med frågor kring kvinnors rättigheter och när jag för knappt tio år sedan tillbringade mycket tid i Afrika blev jag mycket upprörd över den katolska kyrkans agerande när det gällde kondomer och aborter.
I en världsdel med en galopperande AIDS-epidemi ägnade sig den katolske biskopen i Nairobi åt offentlig kondombränning! Jag ville berätta den historien på ett annat sätt, inte bara skriva artiklar i tidningar som vara nådde de som redan visste.

Jag ville nå Liza Marklund-läsarna (numera Camilla Läckberg-läsarna), de som aldrig skulle välja att läsa en artikel om våld mot kvinnor. Det blev boken 80 grader från Varmvattnet.

Din serie om Ellen har just blivit fem böcker lång då Pojken i hiss 54 kommit ut. Den utspelar sig i Dubai och Pakistan och handlar om hedersvåld. En hemsk historia om en flicka som i mina ögon inte gjort något fel. Hur kan hedersvåld bekämpas?

Genom att markera för de länder som tillämpar hederslagar, eller i tysthet accepterar hedersvåld, att det inte är internationellt acceptabelt. Och genom att fortsätta ge flickor/kvinnor utbildning vilket kommer att göra dem starkare.

Idag är vi kanske i ett jobbigt mellanläge, när många flickor skaffat sig den information och styrka som krävs för att hålla emot familjens krav, och när vissa av dem kommer att drabbas av våldet. Många tror att hedersvåldet ökar nu, av det skälet, men å andra sidan är det säkert många unga människor som klarar av att hävda sin rätt, och därmed påverkar sin omgivning positivt.

I Pojken i hiss 54 stiger Ellen in i en värld i Dubai som i alla fall jag vet väldigt lite om. En värld där kvinnor och män lever helt separat. Det är också en värld där de rika är vansinnigt rika och deras anställda gästarbetare far illa. Vad har du själv för relation till Dubai?

Jag kom dit första gången för drygt tre år sedan, på en semester som bara handlade om att jag hade SAS-poäng att utnyttja och de räckte precis dit. Jag läste naturligtvis på, både före och under tiden, och blev fascinerad. Ett land som knappt fanns när jag var liten och som nu är världsledande på många områden!

Jag bestämde mig för att skriva en Ellen-bok om Dubai och återvände. Då gjorde jag några reportage och träffade gästarbetare, några av dem finns med i boken. Senare har jag varit där ytterligare en gång, på väg hem från Pakistan.
Jag tycker att Dubai är en oerhört märklig skapelse, men jag är också imponerad av detta land som i princip saknar modern historia. Och även om många gästarbetare har det svårt är landet uppenbarligen också en fantastisk möjlighet för många fattiga sydasiater.

Blir det fler böcker om Ellen och var tänker du dig i så fall att de ska utspela sig?

Jag tror/hoppas att det blir fler Ellen-böcker, men just nu tänker jag i andra banor…..

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer inför årets mässa?

Jag har många framträdanden, både ensam, som Ellen-författare, och tillsammans med mina två kolleger i projektet Dödsorsak: kvinna.
Under det senaste året har vi rest till sju länder (ska bli tio) för att journalistiskt skildra problemet med våld mot kvinnor. (Detta skriver jag från Rio de Janeiro, Brasilien, vårt sjunde land.)
Följ oss gärna på www.causeofdeathwoman.com
Mina hittills kända framträdanden på bokmässan:
Torsdag 22/9
11.00 Bokmässe- seminarium om Dödsorsak:kvinna
15.00 Scenen i Forma bokförlags monter
16.30 Aftonbladets scen
Fredag 23/9
11.30 Litteraturscenen (Författarförbundet)
12.30 Ljudboksmontern
13.30 Aftonbladets scen
15.00 Internationella torget
16.30 Se människan-scenen (Svenska Kyrkan)
Lördag 24/9
11.00 ”Korsförhör” på deckarscenen
12.00 Scenen i Forma bokförlags monter
12.30 Aftonbladets scen
Och ja, jag ska definitivt lyssna på Karin under mässan. Förhoppningsvis redan på torsdagen, då projektet Dödsorsak: kvinna låter mycket intressant.

2 reaktioner på ”Säg hej till Karin”

  1. Kul! Jag har visserligen bara läst den första boken om Ellen Elg och alla utom den sista ligger och väntar i bokhyllan. Om de är lika bra så har jag många timmars intressant läsning framför mig.

  2. Jag har länge haft Ellen Elg-serien på min önskelista men jag har aldrig tagit mig för att köpa. Ska nog ta med den första Ellen-boken i nästa bokpaket. = )

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: