Hur kan världen förändras?

I Pakistan går en flicka upp på natten för att titta på några falkar, vackra och fascinerande fåglar. En manlig släkting märker att hon varit ute och ser henne alldeles för nära de män som äger fåglarna. Flickan är tolv år, men den här natten tar hennes liv slut. För att familjens heder ska återtas måste hon straffas och straffet är döden.

I Dubai finns hennes äldste bror. Han kallas hem för att vara med och verkställa systerns straff. För honom är detta inte ett riktigt beslut. Han ifrågasätter om Allah verkligen tycker att det är ett riktigt beslut. Han ifrågasätter att det verkligen finns någonting i Koranen som säger att det är ett riktigt beslut.

Hur kommer då Ellen Elg in i historien? Hon träffar egentligen bara brodern, då han är hennes och hennes familjs chaufför under en ökenresa i Dubai. De befinner sig i landet då hennes man fått ett bra jobb där. För en gångs skull är det inte Ellens liv eller yrke som styr familjen, men någon passiv hemmafru tänker hon knappast bli.

I öknen blir Ellen och chauffören vittne till en misshandel. Minneskortet med filmsnutten med misshandeln lovar Ellen förstöra, men självklart gör hon inte det. Ellen är ju Ellen, kvinnan som lägger näsan i blöt närhelst hon kan. Det är det som gör henne till en mycket speciell hjältinna. Mannen som misshandlar visar sig vara en mäktig person och det är många som vill åt Ellen och hennes minneskort.

Karin Alfredssons böcker om läkaren Ellen Elg handlar om kvinnors situation i världen. De berättar om de många kvinnor som lever ett sämre liv bara för att de fötts som kvinnor. De som inte har makten att bestämma över sitt eget liv. De som inte har ett liv värt namnet.

Pojken i hiss 54 är den femte boken i serien och kan läsas fristående. Jag tycker dock att du ska börja från början, då det är en mycket läsvärd serie. Jag måste dock säga att den här boken tillhör seriens höjdpunkter så här långt. Det är en spännande och gripande historia om en rad kvinnor som lever liv som jag knappast avundas. Den här boken är mer av en roman än de tidigare i serien som haft en tydligare deckarintrig. Jag gillar det skarpt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: