Rasismens många ansikten

Bali Rai är en av mina favoritförfattare och han har på senaste tiden skrivit en hel del lättlästa ungdomsböcker för förlaget Barrington Stoke. Flera av dessa böcker handlar om rasism och så även Them and us som handlar om David och hans mamma som flyttar runt för att gömma sig för Davids pappa.

Pappan är ingen trevlig typ, utan både kriminell och hotfull. Hans kropp är full av rasistiska tatueringar och han har suttit i fängelse under större delen av Davids liv. Egentligen är det lugnast då för både David och hans mamma, för så fort han kommer ut både hotar och misshandlar han dem.

När vi träffar David för första gången har han och hans mamma just flyttat in i en riktigt sunkig lägenhet i ett område där de hoppas att pappan aldrig ska sätta sin fot. Där bor nämligen i princip bara asiater och David är en av väldigt få vita engelsmän i den nya skolan.

På samma sätt som Davids pappa hatar invandrare hatar många i Davids nya skola engelsmän och just olika sorters rasism är det stora temat i Them and us.

Lite väl stereotypa personer, en väldigt skruvad intrig, men jag tror att bokens målgrupp som är unga, läsovana killar, kan gilla boken skarpt. Den kan också leda till diskussioner om det viktiga ämnet främlingsfientlighet och hur den kan ta sig uttryck. Lite simpel fcör mig alltså, men det är ju inte jag som ska läsa den. Läsåldern för boken är 8 år, medan intresseåldern är 14+. Barrington Stoke anger alltid två åldrar när de rekommenderar sina böcker och det är både bra och tydligt.

1 reaktion på ”Rasismens många ansikten”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d