En riktigt ruggig bok

Jag trodde aldrig att jag skulle gilla Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Jag ogillar både skräck och fantasy och hade aldrig tagit i boken med tång om den inte var med i Bokusutmaningen. Att jag skulle sträckläsa en vampyrroman och dessutom verkligen gilla den kunde jag aldrig i min vildaste fantasi tro. Jag läste och läste och läste och älskade det jag läste. Historien om den mobbade Oskar och den mystiska Eli är spännande och välskriven. Jag lever mig in i Oskars längtan efter kärlek och vänskap och önskar lika starkt som han att Eli inte ska vara inblandad i något hemskt. Jag avskyr killgänget som är så otroligt elaka mot Oskar, lider med den misslyckade pappan som inte riktigt verkar kunna göra rätt, tycker synd om den stackars sniffande killen i källaren som inte heller får någon rätsida på livet och fascineras över Håkan som bor tillsammans med Eli. Vem är han egentligen? Hennes pappa? Hennes beskyddare? Vad är det för hållhake hon har på honom?

I centrum av historien står också gänget bestående av ganska misslyckade, medelålders figurer som huserar på den lokala syltan i Blackeberg. En efter en dödas de på synnerligen grymma sätt. En av dem, Virginia, överlever visserligen överfallet men hennes liv blir aldrig mer sig likt.

Jag tycker att Låt den rätte komma in är en fantastisk bok. Jag var helt lyrisk under läsningen och lovordade boken till alla som ville höra (och till alla andra också…). Är osäker på om jag kommer att läsa fler böcker av Ajvide Lindqvist dock. Jag har fortfarande svårt att tro att jag faktiskt gillade en vampyrbok och vågar inte riktigt chansa igen.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-05-21

Och nej, jag har inte läst någon mer vampyrbok, men väl en bok till av John Ajvide Lindqvist. I vår kommer en novellsamling av honom ut och den ska tydligen innehålla en epilog till Låt den rätte komma in. Kan bli spännande att läsa!

Jag har också hunnit läsa den lättlästa varianten av Låt den rätte komma in som getts ut av LL-förlaget under namnet Vampyren i Blackeberg. Den håller hög klass måste jag säga.

5 reaktioner på ”En riktigt ruggig bok”

  1. Låt den rätte komma in är hans bästa, tycker jag, men Människohamn är inte långt ifrån. Tycker att du ska läsa den också. 😉

  2. Man ska inte vara så fördomsfull mot genrer. Ajvide Lindqvist skriver egentligen vare sig skräck eller någon slags vampyr/zombieromaner. Det råkar bara förekomma lite konstiga gestalter i en historia som annars handlar om andra saker. Som utanförskap, livet, döden osv.

    Hanteringen av de odöda var fantastisk, Låt den rätte komma in likaså. Människohamn var annorlunda och ändå bra. Spårade kanske ur lite mot slutet.

    Är man osäker kan man alltid läsa Pappersväggar, som är en novellsamling. Lagom dos kanske.

  3. Scenen med pokalen i källaren är så ruggig att jag mådde fysiskt illa och hade väldigt svårt att fortsätta läsa.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: