Dan in real life

På svenska har den här riktigt söta filmen fått den övertydliga titeln Min brors flickvän. Nu stämmer visserligen titeln då det mesta i filmen kretsar kring Dans brors flickvän Marie. Den fantastiska kvinna som Dan träffar innan han vet att hon är broderns flickvän och självklart blir kär i vid första ögonkast.

Hela familjen samlas hos föräldrarna för att riktigt umgås. Det är verkligen folk överallt. Dan är där med sina tre döttrar, varav en är riktigt, riktigt sur på hans bortviftande av hennes livs största kärlek. Frun dog fyra år tidigare och vi förstår att Dan inte haft det enkelt sedan dess.

Brorsan Mitch som tar med sig drömkvinnan till familjehelgen och alla absolut älskar henne. Dans döttrar inkluderade. Så enkelt hade det självklart inte varit om hon varit där i form av pappas nya tjej. Att pappa är intresserad blir dock pinsamt tydligt inte bara för hans döttrar.

Dan spelas av Steve Carell och jag är lite kluven till honom. Han är lite för mycket ibland. Flickvännen spelas av Juliette Binoche som dock är en stor favorit. Jag är därför inte överraskad över att Dan blir kär i henne. Det som ska vara problematiken, att hon redan är upptagen, känns egentligen väldigt onödig. Varför kunde det inte bara vara en film om en trevlig kvinna och en lite stukad man som träffas? Måste hela rivalitetsbiten finnas? Kunde inte något annat hinder för deras kärlek dykt upp istället?

Min brors flickvän är en helt okej film. Inte fantastiskt rolig, men en trevlig och varm berättelse. Största behållningen av filmen var dock den fantastiska musiken av Sondre Lerche som verkligen gör stämningen och tillför ännu en dimension i filmen. Underbart! Senaste gången jag verkligen njöt så mycket av musiken i en filmen, var då jag såg Good Will Hunting och upptäckte Elliott Smith.

Regissören Peter Hedges har bland annat gjort Pieces of April som jag såg på Göteborg filmfestival 2004. En fantastiskt liten filmpärla som också handlar om en annorlunda familjehelg. Den tycker jag definitivt att ni ska se!

Den bästa filmsången någonsin? Definitivt den här.

Men Sondre Lerche funkar bra också!

[http://www.youtube.com/watch?v=yywmhpTvJWQ]

1 reaktion på ”Dan in real life”

  1. Jag tycker att Carrell lyckas tona ner sin insats bra i den här filmen. Om jag inte minns fel fick den 3-3,5 av 5 när jag recenserade den för några år sedan. 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: