Dags för semifinal i Melodifestivalen

Jag har inte skrivit om Melodifestivalen lika mycket i år av den enkla anledningen att jag bara tittat med ett halvt öga och knappt det. Något superfavorit har jag inte, mer än Oscar Zia och Farah Abadi då. Ikväll är det dock dags för andra chansen, som bytt namn till semifinal och jag tänkte tippa lite. Både med hjärta och hjärna.

I år är semifinalen indelad i två grupper där två från varje grupp går till final. Kanske mer rättvist än tidigare års dueller, men jag hade önskat ett startfält och en röstning. Fortfarande riskerar de bästa låtarna att hamna på samma sida och därmed konkurrera ut varandra.

I grupp 1 finns:

My way med Tone Sekelius skriven av artisten och Anders Wrethov. En klassisk schlager och en artist jag verkligen unnar allt gott, men låten är lite struttig och stel.

Suave med Alvaro Estrella skriven av Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Alvaro Estrella själv. Ett numera klassiskt latinobidrag som inte är dåligt, men sången är skakig och bidraget rätt tråkigt.

Hallabaloo med Danne Stråhed skriven av artisten själv tillsammans med Fredrik Andersson, Erik Stenhammar är årets folkliga bonnbidrag och nej, det är inte bra, men kan tilltala en viss publik. Oförargligt och rätt dåligt. ”Ha, ha, hallaballoo”, nej, det funkar inte.

Higher power med Anna Bergendahl är skriven av Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm och artisten själv och Bergendahls svagaste bidrag hittills i Melodifestivalen. Jag gillar annars hennes röst, men det här är tyvärr sådär. Synd, för det här är en artist jag unnar att nå final. Säkraste sångaren av bidragen i gruppen. Det kan räcka.

I grupp 2 finns:

Som du vill med Theoz av Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt är ett charmigt bidrag. Jag är verkligen inte Theoz målgrupp, men tycker att det är rätt charmig. Inte bra på riktigt, men bra i sammanhanget. Jag blir glad av låten och det räcker långt. Mycket troligt ända till final, men grupp 2 är rätt mycket starkare än grupp 1. Lite orättvist.

Best to come av Lisa Miskovsky skriven av David Lindgren Zacharias och artisten själv. En låt som är så nära ”bra på riktigt”* som det går bland låtarna som är kvar i årets Melodifestival. Snyggt och trevligt!

Till our days are over med Lillasyster (borde det inte vara ’til?) av Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Ian-Paolo Lira, Martin Westerstrand är en märklig låt. Hårdrock i poppig kostym och nej, det är inte min grej alls.

I can’t get enough med Cazzi Opeia av Bishat Araya, Jakob Redtzer, Paul Rey och artisten själv är faktiskt en riktigt trevlig låt. Nästan bra på riktigt och jag gillar den. Kanske bäst av alla låtar i semifinalen, men det är bättre att lyssna än att titta.

De två grupperna är inte jämna. Låt oss konstatera det och kanske svära lite i smyg. Om jag fick välja helt själv hade jag tagit Theoz och Cazzi Opeia vidare till final tillsammans med Lisa Miskovsky, men det går ju inte. Nu tror jag på Anna Bergendahl och Lisa Miskovsky i final och hoppas också på Tone Sekelius och Theoz. Cazzi Opeia kan ta en del barnröster, så kanske ändå? Vilka favoriter har du?

* Enda låten i år som nådde det högsta betyget ”bra på riktigt var för övrigt Shut me up med Tribe Friday, men de gick ju inte ens vidare. Närmast av de låtar som är kvar är Bluffin med Liamoo, men den är mer ”bra i sammanhanget” än ”bra på riktigt”.


Uppdatering:

Semifinal 1: Är det inte ett märkligt startfält egentligen? En låt där sångaren sjunger på en blandning av spanska och engelska och en där sångerskan lajvar cowboy? Kombinera detta med en käck skånsk påg och en glamourös schlagerstjärna med ett komplicerat klädbyte. Brist på bredd går inte att hävda i alla fall. Att Anna Bergendahl gick vidare var ingen överraskning, men vinna lär hon inte göra. Det tror jag inte att Tone Sekelius gör heller, men jag är väldigt, väldigt glad över att hon gick vidare. Inte för att låten är fantastisk, men för att Tone är det.

Semifinal 2: Fortfarande är det så att Lisa Miskovskys låt Still to come är den som är närmast att vara ”bra på riktigt”, men gladast blir jag faktiskt av Theoz Som du vill. Tänk att den lilla, lilla ungen är lika gammal som min äldste. Det känns lite konstigt. Det jag insåg efter att ha lyssnat på låtarna igen var också att Lillasysters låt krävde snabbspolning, men Cazzi Opeia faktiskt kan platsa i min billista med låtar att sjunga högt till. Den färgglada pyjamasen förstår jag mig däremot inte på. Att Theoz gick vidare och verkade så ärligt glad var rätt fint ändå. Tanten gillar låten. Vinner han? Nej, men jag tror att han klarar sig hyfsat. Det kan Cazzi Opeia göra också, men även om jag gillar hennes låt är det synd att Lisa Miskovsky inte gick vidare.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: