Fem böcker med väder i fokus

Förra veckan snöade det galet mycket här på västkusten och det har kommit en del även de senaste dagarna. När det både snöar och blåser är det inte direkt supertrevligt att befinna sig utomhus. Inte när det regnar från sidan heller för den delen, vilket det gör större delen av året. Väder är något vi pratar en hel del om och därför handlar dagens lista om just det.

Hela boken Snöstorm av Augustin Erbe handlar inte om just en snöstorm, men en viktig händelse sker under en sådan. Huvudpersonen Thomas, en något bitter man i fyrtioårsåldern, befinner sig på ett tåg som får stopp någonstans mellan Stockholm och Malmö på grund av att de finns för mycket snö på spåret. På tåget träffar han sin första stora kärlek och det får hon att tänka tillbaka.

I Nattfåk av Johan Theorin spelar fåken en stor roll. Det är namnet på en fruktad snöstorm som invånarna i det lilla öländska samhället fruktar då den, liksom havet, skördar liv. Att bo precis vid havet gör att både väder och vind påverkar rejält.

Sommaren utan regn av Maggie O’Farrell utspelar sig under den varma och torra sommaren 1976. I London råder vattningsförbud och alla verkar påverkas av värmen. Pappan i familjen boken handlar om går en dag hemifrån och kommer inte tillbaka.

Samma sommar står i centrum i Torkans år av den schweiziske författaren Roland Buti. Här är det främst mamman i familjen som förändras av värmen eller kanske ännu mer av en mystisk kvinna som dyker upp.

En märklig storm drabbar New York med omnejd i Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam. Människor uppmanas att hålla sig inne och djuren börjar bete sig märkligt. En av de konstigaste böcker jag läst i år, men också de bok jag tänkt mest på efter läsningen.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: