Lämna världen bakom dig

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam är en bok som verkligen inte liknar någon annan. På Instagram beskrev jag den under läsningen som Geir Gulliksen möter Donna Tartt möter Stephen King och jag skulle även vilja lägga till Toni Morrison av flera skäl. Gulliksen för de ibland lite väl explicita beskrivningarna av den manliga kroppen, Tartt för mystiken och de ibland märkliga relationerna, King för de otroligt skrämmande beskrivningarna av det som händer i världen utanför huset och Morrison för beskrivningarna av fördomar, men också den magiska realismen.

Från början är det mycket Gulliksen (inklusive man i dusch) och ett ganska realistiskt drama när vi får följa med en ganska vanlig amerikansk medelklassfamilj på semester. Med en mängd detaljer beskriver Alam den på ytan perfekta familjen och allt de döljer för varandra. Amanda och Clay har varit gifta i sexton år och åker med sina två barn till ett hus som de hyrt, eller rättare sagt Amanda har hyrt. Huset befinner sig i någon slags radioskugga och mobilerna fungerar inte som de ska. Ingen fara då huset är fint, poolen stor och vädret vackert. En riktigt härlig familjesemester väntar och kanske är det en av de sista, då barnen börjar bli stora. Att allt blir perfekt är extra viktigt för Amanda och hennes högt uppskruvade förväntningar gör att hon blir ständigt besviken. Det börjar redan på vägen till huset de hyrt, då lunchen blir på Burger King istället för på en restaurang som serverar hälsosam mat.

Semestern börjar trots några små missöden ändå riktigt bra, tills någon en kväll knackar på dörren. Utan för står ett äldre, svart par. De ursäktar sig och förklarar att de är husets ägare. Eftersom ett stort område på östkusten drabbats av strömavbrott hade de bestämt sig för att inte åka hem till sin lägenhet i stan, utan istället söka tryggheten i sitt sommarhus. De är väl medvetna om att huset är uthyrt, men lovar att kompensera ekonomiskt och dessutom sova i gästrummet i källaren. På nyheterna varnar de för oväder och de vågar inte ge sig ut på vägarna.

Amanda blir förbannad. Inte så mycket så att det märks, för den lugna ytan är av yttersta vikt, men hon är riktigt arg på paret som har mage att förstöra den semester som hon planerat och sett fram emot. Clay tycker istället att det är självklart att husets ägare ska stanna och när han framstår som den gode blir Amanda ännu mer förbannad. Även i sommarhuset försvinner strömmen, varken mobiler eller den fasta telefonen går att använda och på tv:n visas bara texten ”Viktigt meddelande till allmänheten” men ingenting om vad det egentligen är som allmänheten behöver veta. Någonstans här förvandlar Alams roman från ett familjedrama till en dystopi.

Lämna världen bakom dig beskriver hur världen utanför rämnar, men också hur människorna i huset tvingas bo tillsammans och hur svårt det ibland kan vara att hålla kvar de fasader vi bygger upp för att skydda oss själva och andra. Någonting är riktigt fel utanför husets väggar och det skapar panik inom dem. Jag vill inte berätta mer, för det som händer ska upplevas. Det här är verkligen en annorlunda bok och jag har tänkt väldigt mycket på den sedan jag läste den. Helt säker på vad jag tycker är jag faktiskt inte, men tänkvärd och annorlunda är den utan tvekan.

 

 

4 reaktioner på ”Lämna världen bakom dig”

  1. Spännande! Jag har denna oläst i min hylla. Är sugen på att börja läsa den men har precis börjat i ”Sorgen lyckan livet”. Tror det var ett tips jag fick från dig.

  2. Inte bara den manliga kroppen beskrivs, hela familjens könsorgan hinner benämnas under de första 30 sidorna tror jag. Det drog ner betyget rejält för mig (penisen som rycker mot solen som en studsande yogahälsning, kära nån) men jag gillade mystiken.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: