De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2021

Idag avslöjades vilka fyra författare som nominerats till Sveriges Radios Romanpris 2021.

Splendor av Stefan Lindberg, Albert Bonnier Förlag

Caesaria av Hanna Nordenhök, Norstedts Förlag

Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson, Norstedts Förlag

Tritonus av Kjell Westö, Albert Bonniers Förlag

Fyra nominerade från totalt två förlag alltså. Jag har inte läst (ut) någon av böckerna, men påbörjat (och gett upp) Splendor. Lite för märklig för min smak och det är tveksamt om den får någon mer chans. Däremot läser jag gärna Tritonus och kanske även Dagarna, dagarna, dagarna. Har du läst någon av de nominerade böckerna? Vad tyckte du?

Priset delas ut 23 april i slutet av Litteraturveckan i P1 och det är som vanligt en lyssnarjury som läser, diskuterar och utser vinnaren bland de nominerade. Andra priser som delas ut samma dag är Sveriges Radios Lyrikpris och Novellpris.

2 reaktioner på ”De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2021”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Den enda jag läst av dessa är Tritonus. Det är en både bred och ganska fokuserad berättelse på det sätt som Westö är så bra på. Å ena sidan reflekterar romanen de stora samhällsfrågorna i en samtidighet, å andra sidan är det ett kammarspel där vi kommer nära ett litet antal personers relationer, bakgrunder och möjliga framtider. Jag uppfattar att ett centralt tema är ens plats i livet – hur jag tolkar och omtolkar min historia, varför jag har blivit den jag uppfattar att jag är nu och hur mitt liv kan komma att gestaltas i en tid som jag tänker skall komma. Det är också, tycker jag, en bok som försöker tränga in i en manlighet i kris. En mångbottnad roman.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: