Rolf är en märklig figur

Just nu diskuterar vi Rolf av Malin Lindroth i Kulturkollos digitala bokcirkel Kulturkollo läser och trots att det var flera dagar sedan jag läste ut boken vet jag inte riktigt vad jag tycker om den. Troligen handlar det om att Rolf är en person som skaver och jag är glad att han befinner sig i en bok och inte i min närhet, även om jag träffat en och annan Rolf i mitt liv.

Samtidigt vet vi inte riktigt vem Rolf är även om han från början avslöjar för oss att han dödat en flicka. Vi förstår snart att han är en ganska udda och ensam person och att han ägnar mycket tid åt sitt jobb som vikarie på Komvux. I alla fall tillbringar han mycket tid på sitt kontor, men kvaliteten på hans undervisning verkar inte direkt vara fantastisk.

Flickan heter, eller hette, säkert något helt annat än Pinky, men det är så Rolf kallar henne. Hon studerar på den skola där han undervisar och han hjälper henne att ta hand om ett sår på armen. Såret har hon orsakat själv genom att skära sig och någonstans identifierar sig Rolf med denna trasiga tös.

Vi förstår att han inte heller haft det så lätt och det är tydligt att han inte är speciellt socialt kompetent. Han har försökt studera filosofi på universitetet, men ingen uppskattade hans utläggningar och hans kunskaper. Minst av allt läraren, som enligt Rolf kände sig hotad, men som snarare verkar ha tröttnat på Rolfs röst.

Jag vet faktist inte riktigt vad jag ska säga om boken Rolf, lika lite som jag vet vad jag ska säga om karaktären Rolf. Lindroth beskriver en mycket ensam person, men lyckas inte riktigt göra honom levande. Jag blir nyfiken och vill veta mer, men boken tar slut allt för snabbt, innan jag ens hinner förstå vad som egentligen har hänt.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: