Mina hjältinnor: Matilda Gustavsson

I november 2017 publiceras ett reportage i DN där 18 kvinnor berättar om hur de blivit utsatta för sexuella övergrepp av en man kallad Kulturprofilen. Några väljer att visa sina ansikten på bilderna som finns i reportaget, medan andra döljer sin identitet. Alla berättar de om en minst sagt obehaglig man som utnyttjat sin makt i kulturvärlden på ett fruktansvärt sätt. När historien fortsätter förstår vi att hans agerande inte alls varit okänt, utan tvärtom ursäktad av många inklusive ledamöter i Svenska Akademien.

Journalisten som står bakom reportaget heter Matilda Gustavsson och nästan exakt två år senare släpps boken Klubben om hur Kulturprofilen, som vi nu vet heter Jean-Claude Arnault kan bete sig lite hur han vill i den svenska kulturvärlden skyddad av bland andra sin fru Katarina Frostenson och bästisen Horace Engdahl. Jag utnämnde Klubben till förra årets viktigaste och bästa bok. Otroligt välskriven och spännande som en thriller, med ett helt gäng rejält obehagliga skurkar.

Matilda Gustavsson är en fantastisk journalist och en riktigt bra författare. Det är inte alltid dessa två roller går att kombinera, men Gustavsson gör det med stor skicklighet. Jag utgår ifrån att hon kommer att skriva mer och ser fram emot det.

 

Foto: Thron Ullberg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: