Väggen — en modern klassiker

Äntligen fick jag då tummen ur att läsa denna moderna klassiker som hyllats av så många. Väggen av Marlen Haushofer kom ut 1963 och på svenska första gången 1988. Den handlar om en kvinna som hälsar på sin kusin och hennes man i en jaktstuga. På kvällen går paret i väg till byn och de dröjer länge. Till slut inser kvinnan att något måste ha hänt. När hon ger sig ut i skogen märker hon en vägg av glas och förstår att hon är instängd.

Vi vet inte mycket om huvudpersonen, mer än att hon är änka sedan ett par år och att hon har två nu vuxna döttrar. Hennes tidigare liv spelar liten roll och när hon efter flera år i isolering bestämmer sig för att skriva ner sin berättelse är det livet bakom väggen som står i centrum. Jakten på mat, skötseln av djuren och rädslan för att allting ska ta slut. Det är en människas liv i ett med och kamp emot naturen som skildras.

Djuren spelar en central roll i berättelsen då de är kvinnans enda sällskap. Eftersom hon berättar sin historia i efterhand vet vi ganska tidigt att alla djur inte kommer att klara sig och det gör läsningen obehaglig. Samtidigt är de relationer som kvinnan har till sina djur mycket fina att läsa om och speciellt hunden Lo är riktigt viktig för henne. Just beskrivningen är djuren, den självständiga katten, hennes nyfikna ungar och den trogna kon, är väldigt speciella och vackra. Det märks hur viktiga dessa individer är för kvinnans välbefinnande. Troligen hade de inte överlevt utan dem.

Mycket i Väggen kretsar kring överlevnad. En kvinna uppvuxen i ett modernt samhälle tvingas klara sig med det naturen har att erbjuda. Det kräver massor av arbete, men ger också sysselsättning. Kampen mot och livet i naturen är fascinerande att följa. Samtidigt som det inte händer någonting, sker det hela tiden massor av saker. De flesta oförutsedda. Under läsningen funderade jag mycket på hur jag själv hade reagerat och är tyvärr rädd att jag hade gett upp väldigt mycket tidigare än bokens huvudperson. Jag beundrar henne för det driv som gör att hon klarar den ena motgången efter den andra.

Så vad tyckte jag då? Är det här en av världens bästa böcker? Väggen är en riktigt bra bok, det råder det ingen tvekan om och den berörde mig mycket. Däremot skulle jag inte säga att den tillhör de bästa böcker jag läst, även om jag är väldigt glad att jag läste den. En del av mig ångrar att jag inte gjorde det som tonåring, då jag säkert hade älskat den villkorslöst. Jag tyckte dock mycket om Haushofers sätt att skriva och är nyfiken på hennes andra böcker.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: