Totalskada är en bok om att mista allt

Totalskada av Helena von Zweigbergk är den första boken jag läser i min Bokbloggarboktipsutmaning 2019 och det var Anna på Stories from the city som tyckte att jag skulle läsa den. Jag tackar för tipset! Det här var helt klart en bok som passade mig. Dessutom passar den perfekt in på Kulturkollos tema den här veckan som fått titeln Mitt i livet.

Helena von Zweigbergk beskriver det klassiska äktenskapet som en gång var passionerat och nu blivit någon slags vardagstristess utan barn hemma och utan mening. Agneta och Xavier har på ytan allt. Två gemensamma barn som nu flyttat hemifrån, ett fint hus och någon slags kärlek till varandra. Fortfarande skaver dock relationen mellan Agneta och Xaviers dotter från ett tidigare äktenskap och hon tycker att han favoriserar barnet han fick med sin förra fru. Dessutom reagerar hon, men all rätt, på hans längtan tillbaka till hemlandet Argentina.

Sönderfallet börjar med sex harar, som Xavier skjutit och som Agneta förväntas tillaga. Inget prydligt kött, utan hela djur med päls och ben som ska knipsas av med tång. Det är köttigt och äckligt, lite som äktenskapet som faller sönder. Sedan når katastrofen nya höjder när hararna blir en del av en totalskada.

Helena von Zweigbergk är en mästare på att skildra känslor, även förbjudna sådana. Här finns svartsjuka, avsky och en längtan bort till ett förflutet som inte längre existerar. Kanske är det där vi hamnar när medelålderskrisen knackar på dörren, men jag hoppas att tomheten som Agneta och Xavier upplever går att undvika.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: