En julig december

Jag är en julskeptiker. Visst är jag gärna ledig, men allt kalasande och allt ätande blir lite för mycket. För att inte tala om julpyntandet. Jag gillar definitivt inte julpynt. Eller onödiga julklappar som kostar miljö och plånbok mer än det smakar. De klarar jag mig bra utan.

I år tänkte jag dock försöka vara lite mindre lik Grinchen än vanligt och i alla fall läsa juliga böcker. Förhoppningsvis får det mig lite mer i julstämning, i alla fall om jag får lite glögg till. Det jag gillar med julen är nämligen glögg, pepparkakor och lussekatter. Alla tre passar bra till en lika god bok.

Så vad ska jag läsa då? Kanske någon av böckerna på den här listan:

Brutna ben och brustna hjärtan av Maria Ernestam

En julbok som utspelar sig vid havet, men inte på någon exotisk plats, utan i Frillesås. Huvudpersonen är en ung kvinna, men inte en med ett ovanligt jobb, utan en lärare. Det låter som en halvt hysterisk, men underhållande bok om några stressiga veckor inför jul.

En vinter i Paris, Jenny Oliver

Det är strax före jul och Rachel flyr vardagen och beger sig till Paris. Där ska hon delta i en baktävling, men självklart finns det tid för lite romantik också. Jag läser den för staden helt klart, men hoppas på en fin historia.

Snöfall över strandcaféet, Lucy Diamond

Jag tyckte väldigt mycket om den förra boken om Evie och strandcaféet. Nu är det dags för henne och Ed att fira sin första jul och det kan säkert bli hur trevligt som helst.

24 goda gärningar, Jenny Fagerlund

Emma är relativt nybliven änka och bestämmer sig för att fira jul genom att genomföra 24 goda gärningar. Det här låter som en bok som innehåller mer vinter, än jul, men också mycket värme.

The Christmas sisters, Sarah Morgan

Tre systrar träffas för att fira jul i Skottland. De befinner sig i olika skeden av livet och har alla problem att tampas med. Det här låter som en riktigt trevlig bok, med lagom mycket jul och riktigt mycket känslor.

A Christmas by the Sea, Melody Carlson

Ännu en bok om en ung kvinna som ärver en stuga nära havet. Den här gången handlar det om Wendy Harper, ensamstående mamma som ärvt familjens sommarhus i Seaside, Maine. Hon och sonen flyttar dit tillfälligt och julen närmar sig.

The Christmas Café at Seashell Cove, Karen Clarke

En bok som utlovar gapskratt och charm. Den handlar om Tilly, inredningsdesigner och inbiten singel, som beger sig till Seashell Cove för att ordna en julfest på caféet. Det uppstår en del hinder, en snygg man dyker upp och ja, det låter ganska trevligt och underhållande. Tydligen har Karen Clarke skrivit en hel serie om Seashell Cove, om caféet, ett bageri och sedan om alla möjliga affärer vid stranden.

It started with Christmas, Jenny Hale

En julfavorit som skriver bra om man bara köper smöret. Just den här boken av henne verkar innehålla alla juliga måsten (i julböcker that is), som snö, en liten avlägsen stuga, en snygg och mystisk man och musik.

 

Har ni fler tips på juliga böcker att läsa, som passar en julskeptiker?

 

7 reaktioner på ”En julig december”

 1. Jag ska läsa Maria Ernestams bok och igår började jag på ”Snöstorm och karamellhjärtan – fyra juliga berättelser”. Det är en samling juliga ungdomsnoveller utgiven av B. Wahlströms.

 2. Jag får haka på! Är otroligt känslig för too much feelgood, men kanske kan jag hitta några bra av dina tips.

 3. Pettson och Findus får julbesök är ju standard där runt jul. Likaså Tomtemaskinen.
  Får jag inte läsa dom under jul, då blir det ingen jul. Det är sen gammalt. 🙂 haha
  Annars klarar jag mig fint utan julböcker.

  Kanske att Selma Lagerlöfs Julrosen också kan få vara med på listan. Den är fin. Särskilt att läsa högt tillsammans.

  1. Jag har inga julfavoriter som jag läser varje år, men har faktiskt köpt en julsamling med Laura Ingalls Wilders alla julskildringar. Den ska jag definitivt läsa!

 4. Jeanette Wintersons ”Juldagar” är fantastisk! Det är noveller varvade med recept och små berättelser om hur hon firat jul genom åren, det är väldigt ojuligt och väldigt juligt samtidigt. Det är definitivt min största julboksläsupplevelse. Och så ”Granen” av Tove Jansson förstås.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: