Om att skriva till varandra

Liksom Anna hade jag en rad brevvänner när jag var tonåring. Många skrev jag till på engelska och de bodde i länder som Bulgarien, USA och Japan. Några av breven hittade jag när mina föräldrar flyttade från mitt barndomshem förra året. Nu skriver jag sällan brev, men skriver gör jag ju varje dag både här, på Kulturkollo och i jobbet.

Det skrivna ordet finns överallt, även om många skriver färre brev och läser färre böcker. Jag föredrar det skrivna ordet framför att lyssna och därför vinner bloggar och tidningar alltid framför booktubers, att läsa böcker framför att lyssna på dem, men faktiskt också att läsa ett långt blogginlägg eller ett längre reportage framför att få ett boktips på instagram. Jag gillar instagram, men vill gärna kunna sjunka ner i en text ordentligt.

I veckoutmaningen finns fem val gällande det skrivna ordet att ta ställning till. Så här lyder utmaningen:

Vad föredrar du och varför? Här kommer fem snabba:

lapp på köksbordet – SMS/WhatsApp/annat(men lappar har helt klart sin charm.)

handskrivet brev – epost/annat (klart att det oftast blir e-post eller sms, men vad fint med handskrivna brev ändå.)

vykort – SMS/FB/messenger/Instagram/SnapChat/annat (Vykort är rätt meningslöst tycker jag nu, trots att jag samlade på dem som barn. Vill egentligen bara få ett sms någon gång när mina nära och kära är borta. Annars är andras resor rätt ointressanta. Undantaget bilder på systersonen då. På FB och Instagram är det helt okej med resebilder, men jag behöver inte få dem på sms och scrollar gärna förbi om det inte är riktigt spännande resor eller riktigt nära resenärer.)

telefonsamtal – SMS/messenger/ annat (Vad som helst utom telefon. Är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli en telefonpratare. Jag är otroligt glad över alla skriftliga möjligheter att komma i kontakt med folk.)

inbjudningskort på papper – digital inbjudan (Bra att sätta på kylskåpet.)

 

8 reaktioner på ”Om att skriva till varandra”

  1. Det där med inbjudningar som man kan sätta på kylskåpet är ju bortglömt hos mig men det är ju klart praktiskt! Vykort skickar jag bara till jul numer men då tycker jag det är fint att få ett utvalt kort.

    1. Skickar inte julkort längre. Gjorde det en period när barnen var små och det kändes kul att skicka foton på dem.

  2. Skriven text bör man nog numera betrakta som programkod, inget som någon kommer att göra i framtiden och inget som man kommer att lära ut i skolan. Man har ju redan slutat med handskrift och tangentborden är också på väg ut. Allt blir röststyrt och vi återgår till ett samhälle med analfabetism, skriven text visade sig bara vara en historisk parentes .

    1. Vi shoppar i alla fall rejält mycket och äter massor, men så mycket mer är det kanske inte. En längre ledighet förvisso. Är inget fan av julen som du kanske märker. Hade helst minimerat den.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: