Vad hände med snille och smak?

Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar Svenska Akademien och det är tydligt att de anser att skandalen kring Jean-Claude Arnault, den så kallade Kulturprofilen, gift med akademiledamoten Katarina Frostenson, har hanterats felaktigt.

Espmark säger till DN att vänskap gått före den integritet som Svenska Akademien ska stå för och därför väljer han att lämna. Klas Östergren hänvisar i SvD till den snille och smak som ska råda och menar att så inte är fallet, vilket är ett svek mot dess grundare.

Klart är att Svenska Akademien har allvarliga problem och jag skulle inte bli förvånad om dessa avhopp följs av fler. De aderton är redan decimerade då Kerstin Ekman och Lotta Lotass inte deltar i Akademiens arbete.

Björn Wiman kallar i DN avhoppen för en katastrof och menar att ”institutionen ligger i ruiner.” Kanske väl starkt, men förtroendet måste sägas vara i botten. Frågan är vad som händer nu och hur de kvarvarande ledamöterna hanterar situationen.

Uppdatering: Nu har även Peter Englund meddelat att han lämnar Svenska Akademien. Han uttrycker sitt stöd för Sara Danius som han menar har utsatts för obefogad intern kritik. Det här blir bara värre och värre.

10 reaktioner på ”Vad hände med snille och smak?”

  1. Det är sorgligt det här. Tyvärr finns det en risk att det är de med integritet, snille och smak som nu lämnar arbetet. Kvar finns de andra…

    1. Mycket sorgligt! Samtidigt verkar det märkligt att utesluta KF för något hennes man gjort om det nu stämmer att de röstat om uteslutning. Det finns nog mycket vi inte vet.

      1. Om det inte handlar om att Arnault haft kunskap i förväg om vem som får Nobelpriset. Då torde det vara KF som har läckt och därmed brutit mot sekretessreglerna. Dessutom har hon tydligen varit hälftenägare i evenemangslokalen Forum som fått ekonomiskt stöd av Akademien, och då kan det handla om jäv.

        1. Det verkar som att du har rätt. Jäv och läcka känns som skäl för att utesluta. Det jag inte riktigt förstår i så fall är varför så många tycker att hon kan vara kvar. Väntar de på fler utredningar? Jag hoppas att de som hoppat av och säger sig stödja Danius kan hitta ett sätt att komma tillbaka och faktiskt förändra inifrån. Risken är dock stor att de verkligen känner att det är hopplöst.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: