Tematrio om rasism och slaveri

Lite spännande att Lyran valt just ämnet rasism och slaveri för veckans tematrio, då jag idag har pratat om upplysningen och romantiken med mina elever, två perioder då slaveriet och imperialismen var omfattande. Vi har också talat om läsvärda klassiker och då tog jag upp bland andra Dödssynden av Harper Lee, som är en av Lyrans trioböcker.

Min trio ser ut så här:

  1. The Hate U give av Angie Thomas beskrivs både den strukturella rasismen och den som snarare skulle definieras som vardagsrasism. Det är en bok skriven för unga läsare, men som vuxen är den också mycket intressant, inte minst för att huvudpersonens föräldrar är väldigt betydelsefulla.
  2. Vända hem av Yaa Gyasi handlar om såväl rasism, slaveri som imperialism. Historien börjar med två systrar i 1700-talets Ghana, de känner inte till varandras existens och får helt olika liv. En gifter sig med en vit, rik man och en skickas som slav till USA. Vi får följa deras släkter fram till nutiden. Mycket intressant.
  3. I Hägring 38 av Kjell Westö tas vi med till Helsingfors strax före andra världskriget, där rasismen, främst i form av antisemitism växer. En av huvudpersonerna är jude och hans liv begränsas mer och mer.

 

11 reaktioner på ”Tematrio om rasism och slaveri”

    1. Vända hem är riktigt bra. Undrar hur hon ska kunna skriva en andra bok efter en sådan megaroman som måste ha tagit en massa tid att slutföra.

  1. Jag har precis läst ut ”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead. Jisses en så smärtsam men välskriven jäkla bok om den unga Cora och hennes flykt från ett bomullsplantage i södern. Den kommer finnas kvar i mig läääänge.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: