Kanonkalendern del 19

Jag läser väldigt många ungdomsböcker och blir alltid förbannad på de som inte förstår vilken hög kvalitet många böcker skrivna för unga har idag. Senast för ett par veckor sedan skrev jag det här inlägget som replik på en diskussion i en FB-grupp för lärare. Bland de 31 böcker jag valt ut i december finns inte många ungdomsböcker med. Det är inte för att de skulle vara sämre, utan för att jag fått välja så få. Nu är det ju egentligen inte 31, då jag har fuskat en del och idag fuskar jag igen.

Det som är så bra med många ungdomsböcker är att de utmanar normer på väldigt direkta och ärliga sätt. Jag har valt ut två böcker som båda är litterärt och innehållsligt annorlunda. De kan med fördel samläsas, då båda handlar om människor som byter kropp och därmed kön.

Pojkarna av Jessica Schifauer tilldelades Augustpriset 2011 och som dubbel vinnare kan Schiefauer inte förbises. I boken hittar huvudpersonen Kim och hennes vänner en blomma, vars nektar gör att de blir pojkar. På nätterna kan de alltså leva som helt andra personer, med helt andra förutsättningar. När jag intervjuade Jessica Schiefauer för ett tag sedan talade hon om den kritik hon fått för boken, som bara ger Kims perspektiv. Det är Kims syn på sig själv, men också på de ”riktiga” pojkarna vi får. Ibland blir skildringarna av dessa stereotypa och det bäddar för intressanta samtal kring genus och könsroller.

I Jag, En av David Levithan handlar också om en person som byter kropp, men till skillnad från Kim så har En ingen egen kropp. Hen lånar istället en ny kropp varje dygn och det gör självklart livet ganska komplicerat. Att inte tillhöra en familj och att aldrig veta vad som ska hända nästa dag har aldrig varit något problem för En. Ibland har En varit ledsen, men hen verkar finna sig förvånansvärt bra i sin situation. Genom att lära känna tusentals människor inifrån har hen också lärt sig mycket om världen och om mänskligheten. På många sätt verkar En ganska nöjd med sitt kringflackande liv. I alla fall tills han en dag vaknar i en kropp som tillhör den inte så sympatiske Justin och blir kär i hans flickvän Rhiannon. Problemet är att En måste lämna Justins kropp. Dagarna som följer går åt till att försöka träffa Rhiannon igen och få henne att förstå att en person som egentligen inte finns älskar henne mer än någon annan gör.

Resonemanget kring betydelsen av ett kön, om huruvida kärlek handlar om att man älskar en person eller en kropp är den stora behållningen av Jag, En. Tillsammans med den väldigt fina och enormt udda kärlekshistorien då.

 

Sugen på fler bra ungdomsböcker? Här finns en lista på ungdomsböcker jag tycker är riktigt bra och här finns en lista på 100 bra titlar som Kulturkollo satt ihop.

1 reaktion på ”Kanonkalendern del 19”

  1. Håller just på med När vargarna kommer och har läst Jag, En. Varför finns det så få ungdomsböcker om barn med utländskt påbrå i storstadsförort?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: