Kanonkalendern del 20

Det går att lära sig massor av skönlitteratur och en författare som öppnat en ny värld för mig är Julie Otsuka. Vi kom över havet är hennes andra bok, men den första som kom ut på svenska. Här får vi möta en grupp japanska kvinnor som reser med båt till USA för att gifta sig med japanska män som på de foton de skickat ofta var både yngre och snyggare än i verkligheten. Det är det glada 20-talet men de flesta av kvinnorna är definitivt inte en del av det. De arbetar hårt och blir aldrig riktigt en del av sitt nya hemland. Deras barn blir i många fall amerikaner, men det hjälper inte när japanerna blir USA:s fiender.

Vi kom över havet är en kollektivroman, skriven i vi-form och kvinnorna är förvisso individer, men också en grupp. Skildringen är stillsam och oändligt vacker. Just språket är kanske Otsukas största styrka, även om innehållet också är fantastiskt.

1 reaktion på ”Kanonkalendern del 20”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: