Dagens dam i december del 19

Skärmklipp 2015-12-18 14.33.34

Mitt första möte med Taiye Selasi var på Stockholm Literature 2013. Eftersom jag och Anna bara åkte dit över dagen missade jag hennes anförande, men jag hörde henne läsa från debutboken Ghana must go och fastnade direkt. Stycket hon läste om dans var precis så virvlande som musik och dans ska vara och när jag senare läste boken levde just det avsnittet lite extra. Samtalet från Stockholm Literature om att vara afropolitan finns förresten att se på ur.se och förutom en ganska pinsam introduktion på svengelska, som faktiskt är lite smärtsam att lyssna på är det ett bra program. Josette Bushell-Mingo som samtalar med Taiye Selasi är helt otroligt bra och programmet är tänkvärt.

Selasi föddes i London, växte upp i USA och har studerat i båda länderna. Hon definierar sig också som nigerian och ghanan, bor i Italien och New Delhi och vill inte begränsa sin identitet. Det är vad hennes afropolitan-teori handlar om, först beskriven i novellen Bye-bye, Babar. Det går utmärkt att vara kosmopolit om man blandar europeiska kulturer och det är också lättare att smälta in i ett nytt hemland om du ser ut som de som bor där. När utseendet gör att man sticker ut funkar det inte lika bra. Hon vill säga att hon är från den här tiden, inte från något speciellt land. Det nya samhället har gjort att hon kunnat bli precis så mångkulturell som man kan bli. Det hade inte varit tänkbart i någon annan tid.

Taiye Selasi fanns med på Grantas lista 2013 med 20 lovande författare under 40. Jag hoppas på fler fantastiska böcker, så att hon går från lovande till etablerad. Nu tänker jag att hon befinner sig någonstans i mitten om än mer etablerad än lovande.

Jag rekommenderar också hennes TED-talk om var man är en local, mycket bra även det.

35674b

Foto: Nancy Crampton

 

 

 

3 reaktioner på ”Dagens dam i december del 19”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: