Dagens dam i december del 18

Skärmklipp 2015-12-17 16.36.08

Tillbaka till barndomen igen om Laura Ingalls Wilder. Jag läste lite om henne under året, men mest har jag läst av henne. Jag vet inte hur många gånger jag läst hennes självbiografiska serie som inleds med Det lilla huset i stora skogen, men det är minst hundra. Vissa scener och vissa sidor går att få fram ur tanken utan problem och när jag läser texten känner jag igen varje ord, nästan som om jag skulle kunna dem utantill.

Mycket är sant i de böcker Laura Ingalls Wilder skrivit, men en del händelser har flyttats runt och vissa tagit bort. Brodern som dog som bebis finns inte med och inte heller den period då familjen drev ett litet hotell. Den hemska Nellie Olsen är en blandning av tre otrevliga figurer och fanns alltså inte på riktigt. Egentligen är det dock oviktigt för mig huruvida allt är sant eller inte, det går lika bra att läsa böckerna som skönlitterära och mina grabbar uppskattade det historiska i dem.

Laura Ingalls Wilder föddes 7 februari 1867 i Pepin, Wisconsin, i det lilla huset i den stora skogen och dog 10 februari 1957 i Mansfield, Missouri. Den sista plats hon bodde på ar Rocky Ridge Farm, som hon och maken Almanzo nådde i slutet av boken På väg hem.

De senaste gångerna jag läst om böckerna har lärarrollen och hennes syn på elever varit något jag fokuserat på. Jag gillar hennes mänskliga sätt att bemöta dem. Sträng, men rättvis, kunnig och förstående.

Tv-serien Lilla huset på prärien med Michael Landon som pappa Charles och Melissa Gilbert som Laura sändes i nio säsonger och gled längre och längre ifrån böckerna. Jag vet inte ens om jag såg de sista säsongerna, men älskade de första.

Laura Ingalls Wilders böcker var en så stor del av min barndom att jag omöjligen kan lämna henne utanför den här kalendern. Vill du veta med om henne? Här är ett inlägg jag skrev om Rose och Laura Wilder på Kulturkollo. Kika gärna in.

MTE5NDg0MDU1MTY1OTYxNzQz

1 reaktion på ”Dagens dam i december del 18”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: